Elke dag staan we stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 24 februari 1973 werd ’Maybe Tomorrow, Maybe Tonight’ van Earth & Fire uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Dit nummer kwam van de het conceptalbum ‘Atlantis’, met op de A-kant een spirituele trip over de opkomst en ondergang van dat mythische rijk. De B-kant bevatte vijf lossen nummers, waaronder het energiek en gedreven ‘Maybe tomorrow,  maybe tonight’. Het album ‘Atlantis’ bereikte de gouden status. Bij de concurrenten van Radio Veronica werd het nummer ook uitgeroepen tot Alarmschijf.

Earth & Fire brak drie jaar eerder door met de single ‘Seasons’, geschreven door Golden Earring-gitarist en -zanger George Kooymans. Het nummer bereikte een tweede plaats, en nog in hetzelfde jaar maakte Earth & Fire hitsingles als ‘Ruby is the one’ en ‘Wild and exciting’. Met het album ‘Song of the Marching Children’ bracht de groep één van de eerste Nederlandse conceptalbums uit.

Langzaam maar zeker verlegde Earth & Fire de muzikale koers naar symfonische rock. Gerard Koerts introduceerde de mellotron, die al eerder gebruikt werd door de Britse Moody Blues, in de Nederlandse popmuziek. Het instrument bleef jarenlang typerend voor de sound van de band. Met Jaap Eggermont als producer maakte Earth & Fire in 1972 voor het eerst een nummer één-hit: ‘Memories’. Ook in de daaropvolgende jaren scoorde de band een aantal hits, waaronder ‘Maybe tomorrow, maybe tonight’, dat de 2e plaats behaalde in de Radio Noordzee Top 50.

 
Translate »
Share This