• Twitter
  • Facebook
Credits: Universal Music

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14-17). Op Rivierenland Radio zal Erik Beks  voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12 en 14.00 en 17.00 en 18.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd? Dat kan op www.hitzound.com of op de FB pagina van Hitzound, bij een Songfestival tip.

Tientallen jaren lang was Teach In de laatste Nederlandse act, die het Eurovisie Songfestival wist te winnen. In 1975 wonnen zij met ‘Ding-a-dong’.  In 2019 wist Nederland eindelijk weer het Eurovisie Songfestival te winnen. Het festival vond plaats in de Expo Tel Aviv, in Israël. Nederland had gekozen voor een relatief onbekende zanger: Duncan Laurence. De zanger was bij de selectiecommissie voorgedragen door Ilse DeLange.  Zij kende Laurence van zijn deelname aan het vijfde seizoen van The Voice of Holland. Hij sloot zich aan bij het team van DeLange en bereikte de halve finale.

Tijdens het Eurovisiesongfestival was DeLange de rechterhand van haar protegé. Ze reisde mee naar Israël als onderdeel van het creatieve team. Ilse had de nodige ervaring: ze werd 2e op het Eurovisie Songfestival in 2014 met ‘Calm after the storm’, als The Common Linnets. De oud-deelneemster bedacht dat Laurence op het podium achter een piano moest zitten, regisseerde zijn bewegingen achter de toetsen en schreef het camera- en lichtplan. Duncan’s liedje viel enorm op. Hij had het nummer geschreven tijdens zijn studie op de Rockacademie in Tilburg. Samen met producer Wouter Hardy werkten ze maar liefst twee jaar aan het nummer.

 ‘Arcade’ ging in première in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Dit gebeurde met het tonen van de videoclip. De video van het nummer is gemaakt door Paul Bellaart en is vooral onder water gefilmd. Duncan zei over de clip: “Wat we vooral wilden representeren was de hoop. We hebben het onder water gefilmd. Het oppervlakte [sic] is als het ware de hoop van datgene, het licht, de droom of de liefde die daarboven is. Dat wilden we representeren en dat wilden we daarmee zeggen. Het naakte is de kwetsbaarheid en misschien ook wel de wedergeboorte uit de hoop.”

Binnen drie dagen kreeg de videoclip anderhalf miljoen views en kreeg het van de wedkantoren van de 41 ingezonden liedjes de meeste kans op de overwinning. Uiteindelijk wist Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival te winnen. Het nummer bereikte de 1e plaats in de Nederlandse Top Veertig en werd een grote Europese hit. “Arcade’ haalde een jaar later zelfs de Amerikaanse Billboard Hot 100.

 
Translate »
Share This