Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 26 januari 1974 werd ‘Natural thing’ van Doobie Brothers uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. De Amerikaanse band wordt in 1969 opgericht door zanger/gitarist/songschrijver Tom Johnston en drummer John Hartman.

De uiteindelijke bandnaam wordt bedacht door een huisgenoot van Johnston; het is hem opgevallen dat de jongens gek zijn op doobies (de Californische benaming voor joint, stickie). In 1972 breken The Doobie Brothers internationaal door met ‘Listen to the Music’, die de 11e plaats in de Billboard Hot 100 haalt. In Nederland wordt dit zelfs tweemaal een hit. Het tweede album ‘Toulouse Street’ wordt beloond met platina. Hun versie van “Jesus Is Just Allright’ (eerder gedaan door The Byrds) wordt de tweede hit van The Doobie Brothers.

De Treiterschijf ‘Natural thing’ was afkomstig van het derde album ‘The Captain & Me’. Het werd een bescheiden hit in de Radio Noordzee Top 50 en bereikte de 27e plaats. Twee andere singles van het album, ‘Long Train Runnin’ en ‘China grove’ worden grotere hits.

 
Translate »
Share This