Vanaf morgen komt er elke dag een Alarmschijf voorbij van Radio Veronica. De Alarmschijf is de moeder aller schijven. Zij is ontstaan bij Radio Veronica als hit tip van de zee zender, nadat de DJ’s eerder individuele tips voor de Veronica Top Veertig hadden gecreëerd. De eerste Alarmschijf stamt van zaterdag 1 november 1969 en was Fleetwood Mac met ‘Oh Well Part 1 & 2’.  Oorspronkelijk stond de Alarmschijf gelijk aan de nummer 1-positie in de Tipparade. De Alarmschijf is de langstlopende hitschijf van Nederland, die tegenwoordig te horen is op Q-Music.

Toch ga ik niet starten met de eerste officiële Alarmschijf van Fleetwood Mac. Ik ga verder terug in de tijd. De Tipparade bestaat namelijk langer, al verscheen deze nog niet in gedrukte vorm. Een aantal ambassadeurs van de Stichting Nederlandse Top Veertig, te weten Martijn Poortvliet, Adri Verhoef en Lidwien Engel, hebben samen met samensteller Jan Fransooijs na zorgvuldige research de gegevens verzameld. Daarbij is o.a. gebruik gemaakt van handgeschreven overzichten en historische radio uitzendingen.

Vanaf 15 juli 1967 werd op Radio Veronica, aansluitend op de Veronica Top Veertig, oude én nieuwe platen, die kans maakten op een hitnotering, dat door Rob Out werd gepresenteerd. De radio legende, die DJ, programmaleider en vervolgens directeur werd van de omroep Veronica, vertelt in zijn boek [Veronica, één jaar later]:

“De Tipparade is een programma van dertig platen dat Veronica wekelijks uitzond na de TOP 40. Daarin werden platen getipt die een kans maakten de hitparade te halen. Dat programma was spelenderwijs door mij in het leven geroepen. Enkele jaren daarvoor had ik op zaterdagmiddag na de TOP 40 het programma Goud en Nieuw. Daarin draaide ik wat nieuwe platen, die net bij Veronica waren binnengekomen plus lekkere gouwe ouwe. Op een zeker moment vroeg ik aan Willem van Kooten, die toen nog programmaleider was, of hij er bezwaar tegen had dat ik de oude en nieuwe platen afzonderlijk in dat programma bracht. Hij gaf toestemming en daarmee was zonder dat iemand het merkte een monstrum geboren. Ik draaide eerst na de TOP 40 een uur gouwe ouwe en daarna een uur platen die ik tipte voor de hitparade. Heel ongemerkt begon ik de platen te nummeren en ik merkte al snel dat er scherp op die tips gelet werd en vooral op welke plaats ze stonden. “

Ook de collega DJ`s merkten hoe belangrijk deze tips waren en wilden ook een stem in de samenstelling hebben.  Rob: “We besloten op onze maandagavondvergaderingen, waarin we allerlei zaken doorspraken, ook de Tipparade samen te stellen. Niet veel later werd nummer 1 van die tiplijst gebombardeerd tot Alarmschijf.”

 
Translate »
Share This