• Twitter
  • Facebook
Credits: Albin Olsson , Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14.00-17.00). Op Rivierenland Radio zullen Erik Beks, Dick Westerdijk en Kees Veerman voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12.00 en 14.00 en 17.00 en 23.00 uur.

Vandaag sluiten we de Songfestival tips voor de Eurovisie Top 40 af met The Common Linnets. Eerlijk gezegd werd de Nederlandse inzending van 2014 aanvankelijk bekritiseerd tijdens de première in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Dat kwam deels omdat The Common Linnets hun bijdrage, ‘Calm after the storm’, akoestisch speelden. Er waren twijfels bij de critici: is het nummer niet te rustig? Valt het wel genoeg op? Waylon, die samen met Ilse deLange destijds de spil van de groep waren, zei hierover: “We willen niet een kermis met licht en vuurwerk. We zingen gewoon een liedje en we hopen dat mensen het zien en even, drie minuten lang, vergeten een slokje van hun thee te nemen.”

Muziekproducent JB Meijers zorgde voor de opzet van het lied. DeLange en Waylon zouden samen de tekst schrijven, maar nadat een schrijfsessie na de eerste zin, van de hand van Waylon, was afgebroken, maakten DeLange en Meijers het nummer af.  Waylon benadrukte dat het eren van zijn countryhelden – Waylon Jennings, Johnny Cash, Willie Nelson – voor hem de reden was om mee te doen. Het enthousiasme van de critici steeg, naarmate de songfestivalkoorts steeg en de mensen de presentatie te zien kregen.

Op het podium stonden Ilse en Waylon tegenover elkaar terwijl de camera om hen heen bewoog. Bij de bookies stegen The Common linnets van de onderste naar de middelste regionen. Nederland haalde opnieuw de finale in 2014 en bleken bij de spannende puntentelling van vele landen de douze points te hebben gekregen. Uiteindelijk behaalden The Common Linnets een fraaie 2e plaats met ‘Calm after the storm”. In Europa bleek deze Nederlandse inzending zelfs succesvoller dan de winnar Conchita Wurst. In Duitsland, Oostenrijk en Nederland behaalde de single de gouden status.

 
Translate »
Share This