Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 25 augustus 1973 werd ‘Keep on dancing’ van Cardinal Point uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Deze Italiaanse muziekgroep brak een jaar eerder door in Nederland met ‘Mama papa’, dat een top tien hit werd.

De band was al eerder vanaf 1964 bekend in Italië onder de naam “I Cardinali”, maar was uiteindelijk in Nederland (Alkmaar) gevestigd. Twee van de vier leden belandden hier tijdens een tournee. Dat gebeurde dankzij een uitnodiging van Nederlandse toeristen, die verbleven aan het Garda meer. Zij nodigden de groep uit voor optredens in de Oude Herberg in Heiloo. Aanvankelijk traden ze op als I Soliti Quattro ( ‘de gewone vier’). Eén van de leden was Roberto Borsato, die in Nederland zou blijven ‘plakken’ en zich zou gaan verloven met een Mary. Uit de latere verbintenis werd ene Marco geboren: Marco Borsato.

Cardinal Point brak na een aantal groepswisselingen uiteindelijk door onder begeleiding van muziekproducent Hans van Hemert. ,Hij was enthousiast over de groep en stuurde een bandje op met een Spaans liedje, dat ‘Nanana, nanana’ heette. Hans zorgde voor een Engelse tekst en het resultaat was een zomerhit in binnen-  en buitenland.  Er volgen meer singles en een langspeelplaat, waaronder ‘Keep on dancing’, geschreven door Piet Souer en Hans van Hemert.

 
Translate »
Share This