• Twitter
  • Facebook
Credits: Elektra Records, Wikipedia

Terug naar 6 januari 1977!  Op deze dag ging de Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3 naar ‘Lost without your love’ van Bread. Het nummer is geschreven door David Gates en is de titelsong van zijn LP uit 1976. De groep was op initiatief van hun platenmaatschappij Elektra Records in 1976 weer bij elkaar om het album ‘Lost without your love’ te maken.  Maar vlak daarna valt Bread opnieuw uit elkaar. ‘Lost Without Your Love’ werd daarmee de laatste grote hit van Bread.

David Gates vormde samen met Jimmy Griffin en Robb Royyer in 1968 Bread. Ze tekenen een contract bij Elektra Records, waar ze tot 1976 albums voor zullen opnemen. Het drietal kende elkaar al van de band The Pleasure Fair. Hun album ‘Bread’ verschijnt in 1969 met sessiemuzikant Jim Gordon achter de drums. Bij de opnamen van het tweede album ‘On The Waters’ komt Botts de gelederen versterken.

Het eerste succes in Nederland voor Bread wordt “Make It with You”, al bleef het steken in de Tipparade. Daar kon het trio maling aan hebben: in Amerika werd het een nummer 1 hit. Na het derde album ‘Manna’, met de eerste hit in Nederland voor ‘If’, verlaat Royer de groep en wordt opgevolgd door Larry Knechtel.  Daarna volgen meer succesvolle nummers, zoals ‘Baby I`m a want you’ en ‘The guitar man’. Dan was er ook nog ‘Everything I own’, dat David Gates schreef voor zijn overleden vader.

Ondanks het succes dat de band heeft ontstaat er wrijving tussen Gates en Griffin. Alle singles, die Elektra uitgebracht heeft zijn composities van Gates en dat steekt bij Griffin, die een fifty-fifty verdeling wil.  Bij de opnamen voor het 6e album slaat de vermoeidheid toe. Het lange toeren, tijden van opnemen en de spanningen tussen Gates en Griffin leiden uiteindelijk tot de uiteenval van de groep.

De single (en titelsong) ‘Lost without your love’ werd behalve Paradeplaat in dezelfde week ook Troetelschijf. Het was de laatst hit van Bread in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer behaalt de 14e plaats.  In 1977 wordt de groep ontbonden en gaat David Gates solo. “Goodbye Girl” is één van zijn grote successen. Toch komt er in 1996 nog een kortstondige reünie van Bread.

 
Translate »
Share This