Op 5 augustus 1972 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘The guitar man’ van Bread. Het nummer werd geschreven door David Gates, de zanger van de groep. Het is afkomstig van hun studioalbum’ Guitar man’. Het nummer gaat over de relatie tussen een muzikant en zijn fans.  Aan het einde van ‘The guitar man’ is applaus te horen, maar vreemd genoeg niet voor Bread. Het applaus is opgenomen tijdens een concertaankondiging voor Jim Morrison en The Doors.

Bread werd gevormd in 1968 door David Gates, Jimmy Griffin en Robb Royer. Ze tekenen een contract bij Elektra Records, waar ze tot 1976 albums voor zullen opnemen. Het drietal kende elkaar al van de band The Pleasure Fair. Hun album ‘Bread’ verschijnt in 1969 met sessiemuzikant Jim Gordon achter de drums. Bij de opnamen van het tweede album ‘On The Waters’ komt Botts de gelederen versterken.

Het eerste succes in Nederland voor Bread wordt “Make It with You”, al bleef het steken in de Tipparade. Daar kon het trio maling aan hebben: in Amerika werd het een nummer 1 hit. Na het derde album ‘Manna’, met de eerste hit in Nederland voor ‘If’, verlaat Royer de groep en wordt opgevolgd door Larry Knechtel.  Daarna volgen meer succesvolle nummers, zoals ‘Baby I`m a want you’ en ‘Everything I own’, dat David Gates schreef voor zijn overleden vader: “You sheltered me from harm, kept me warm, gave my life to me, set me free”. Dit nummer werd door talloze artiesten succesvol gecoverd, zoals door Ken Boothe (1974) en Boy George (1987). Beide zangers scoorden in Engeland met hun versie een nummer 1 hit. De opvolger van dat nummer was ‘The Guitar man’. Dit nummer bereikte de 13e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This