Elke dag staan we bij Hitzound  stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 14 april 1973 werd ’Tu te reconnaitras’ van Anne Marie David uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Zeventien landen waren bijeengekomen in het Nouveau Theatre in Luxemburg. Er waren extra veiligheidsmaatregelen nodig, omdat Israël zijn intrede deed. Een jaar eerder was er namelijk een gruwelijke aanslag gepleegd op Israëlische atleten, tijdens de Olympische Spelen in München, waarbij elf atleten werden vermoord.

Het gerucht ging, dat de Israëlische zangeres Ilarit, die optrad met ‘Ey-sham’, een kogelvrij vest droeg tijdens haar optreden. Het publiek werd vooraf gevraagd tijdens het gehele evenement niet te gaan staan, om zo het risico om te worden neergeschoten door beveiligingspersoneel, te vermijden.  ABBA had voor Luxemburg afgevaardigd kunnen zijn, maar ze verloren de Zweedse voorronde van Nova, die met ‘You`re summer’ naar Luxemburg werd afgevaardigd. België stuurde Nicole & Hugo, die vanwege hun purperkleurige outfit en camp bijdrage ‘Baby, baby’. Ondanks hun gedurfde choreografie eindigde het duo roemloos onderaan. Ben Cramer nam namens Nederland deel met ‘De oude muzikant’.

Cliff Richard deed voor Engeland een nieuwe poging en was favoriet bij de bookmakers met ‘Power to all our friends’. Naar het schijnt was Cliff zo zenuwachtig, dat hij van zijn manager enkele uren voor het optreden, valium toegediend kreeg.  Het ijzersterke nummer legde het echter af tegen Anne Marie David en de Spaanse bijdrage van Mocedades. Met ‘Eres tu’ kwam het zestal uit Bilbao sterk uit de hoek, eindigde als tweede en groeide uit tot een evergreen. De Franse zangeres Anne-Marie David vertegenwoordigde Luxemburg. Met haar bijdrage ‘Tu te reconnaîtras’  won Luxemburg voor de vierde maal het Songfestival.  Veel applaus van het enigszins partijdige publiek, maar geen staande ovatie: het kon niet. Het was een nipte overwinning. Spanje scoorde 4 puntjes minder en Engeland zes punten minder. ‘Tu te reconnaitras’ bereikte de 3e plaats in de Radio Noordzee Top 50.

Na haar overwinning nam David het lied in vier verschillende talen op, in het Duits met de titel Du bist da, in het Engels met de titel Wonderful Dream, in het Spaans als Te reconocerás en ze bracht twee Italiaanse versies uit met de titels Il letto del re en Non si vive di paura. Ook in 1979 deed ze mee, ditmaal voor Frankrijk. Ze eindigde met ‘Je suis l’enfant soleil’ toen op de 3e plaats.

 
Translate »
Share This