• Twitter
  • Facebook

Op 25 januari 1975 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘De sambaballensamba’ van Andre van Duin.  Het is de eerste single die geheel door André van Duin zelf geschreven is. Bert Schouten produceerde de carnavalskraker. Deze was destijds al een aantal jaren de vaste muziekproducent van Van Duin. Hij brak door, nadat hij als 17-jarige Rotterdamse machine bankwerker het programma Nieuwe Oogst won met een hilarisch bandparodie.

Twee weken later, op 8 augustus 1964, vormde zijn bandparodie het voorprogramma van het legendarische optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus. Hierna kreeg hij veel aanbiedingen. In 1965 kwam Van Duins eerste single uit bij Philips: ‘Hé! Hé!’ (Ik heet André), bekend van zijn optreden bij Willy en Willeke Alberti. Het is het begin van een indrukwekkende carrière als komiek, revueartiest, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker. De eerste hit scoort Andre van Duin in 1972 in de Veronica Top Veertig met ‘Angelique’.

Het was de eerste in een gigantische lijst van singles releases.  Daarna volgde met ‘Het bananenlied’ (1972) wederom een top tien hit. In 1974 belande ‘De Tamme boerenzoon’, een bewerking van Ivan Heylen, de 2e plaats in 1974. Dat jaar besluit de TROS om sketches uit de theatershows van Van Duin uit te gaan zenden op TV, met Frans van Dunschoten als Van Duins vaste aangever. Geen slechte zet: het is het best bekeken TV-programma van het seizoen ’74/’75. Na ‘De tamme boerenzoon’ bereikt in het voorjaar van 1975 ‘De sambaballensamba’ de 4e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This