• Twitter
  • Facebook

Op 6 mei presenteert Hitzound samen met Dragon FM de Eurovison Top 40. Bezoekers van Hitzound en luisteraars van Dragon FM kunnen zelf hun favoriete top 3 samenstellen uit alle songfestival liedjes die vanaf 1956 de (halve) finale van het Songfestival hebben gehaald. De beste veertig hoor je op 6 mei terug op Dragon FM. Vandaag verplaatsen we ons naar 2009. Bijna niet voor te stellen, maar toen vond het Eurovisie Songfestival plaats in Moskou. Tweeëntwintig landen stonden in de finale. Nederland ontbrak: de Toppers strandden in de halve finale met ‘Shine’. Maar Noorwegen haalde de finale wel!

En het sprookje van Noorwegen en hun zanger Alexander Rybak werd bewaarheid, want ‘Fairytale’ werd de glansrijke winnaar. Hij schreef het nummer, geënt op Russische en Noorse folklore , zelf. Volgens Rybak is ‘Fairytale’ geïnspireerd door een liefdesgebeurtenis.  Alexander is een Noorse violist, zanger, componist en acteur van Wit-Russische afkomst. Zijn ouders emigreerden naar Noorwegen toen Alexander vier jaar oud was. Hij speelt sinds zijn vijfde jaar zowel piano als viool. De ouders van Rybak zijn Natalia Rybak-Goerina, een bekende Wit-Russische pianiste en vader Igor Rybak, die een bekende violist is in Noorwegen. Kortom: muziek stroomt door zijn al zijn genen!

Rybak kreeg in de finale 387 punten, waarmee het een grote overwinning binnenhaalde. Dit puntenaantal werd een record, nooit eerder scoorde de winnaar van het Songfestival zo veel punten. Ook kreeg het nummer de meeste twaalf punten uit de geschiedenis van het festival: zestien keer. Dit record stond eerder op naam van Katrina & the Waves (1997) en Helena Paparizou (2005), die elk tien keer twaalf punten kregen. ‘Fairytale’ behaalde de 14e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This