• Twitter
  • Facebook

Foto : Wikipedia

Op 18 mei 1974 kwam ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld binnen in de Veronica Top Veertig. Het liedje was eerder al in 1969 uitgebracht, maar werd geen hit. Het wrange was, dat dit pas gebeurde na zijn overlijden in 1974.  De tekst van het dorp werd geschreven in 1965  door Friso Wiegersma, de partner van Wim, op de muziek van ‘La montagne’ van Jean Ferrat. Maar Friso schreef het onder het pseudoniem Hugo Verhage.   Het nostalgische lied, dat zo sterk het gevoel “vroeger was het beter” onder woorden brengt op een aansprekende melodie, spoorde andere artiesten aan er hun eigen versie van te maken.

Toch  leek het idee van Wiegersma om een nummer over ‘zijn dorp’ te schrijven, in de prullenbak te belanden. Friso vertelt tegenover NPO Radio 2: “Ik was in Deurne geweest en zei tegen Wim: ‘Ik zou graag een liedje schrijven over de verwording van zo’n dorp waar niks meer van over blijft.’ Hij vond dat een buitengewoon vervelend idee.” Friso: “Ik dacht: Ik duw hem toch dat dorp van mij door zijn strot.” Uiteindelijk vraagt Wim zijn  levenspartner wel om ‘La Montagne’ van Ferrat dan maar eens te vertalen. Wiegersma: “Maar dat nummer ging over bergdorpen die leeglopen en die bestaan niet in Nederland. Toen dacht ik: Ik duw hem toch dat dorp van mij door zijn strot. Toen het af was, zag hij toch wel in dat het goed geworden was. Hij was er zelfs zeer op gesteld.” 

Gelukkig maar! Het nummer is uitgegroeid tot een klassieker met de hoofdletter ‘K’. Het nummer staat elk jaar zeer hoog genoteerd in de TOP 2000 van NPO Radio 2. ‘Het dorp’ is o.a. gecoverd door Karin Bloemen, Rob de Nijs, de Vliegende Panters, André van Duin, Frans Bauer en Willem Nijholt.

 
Translate »
Share This