• Twitter
  • Facebook
Credits: Rob-Mieremet-Anefo-Wikipedia.

Wim de Bie, vooral bekend van het legendarische duo Van Kooten en De Bie is op 83-jarige leeftijd overleden.  De Haagse schrijver en Tv-persoonlijkheid kampte al jaren met ernstige gezondheidsklachten, aldus de VPRO in een verklaring. “Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker kan niet worden overschat”, schrijft de VPRO, voor wie De Bie jarenlang tv-programma’s maakte.

De Bie werkte al vanaf het begin van zijn carrière samen met Kees van Kooten. De twee vormden jarenlang een uiterst populair komisch duo. Wim de Bie leerde van Kooten kennen op het Dalton College in Den Haag. Wim zat drie klassen hoger. Ze vonden elkaar in hun liefde voor cabaret. De school maakte Wim af en gaat eerst in dienst. Omdat hij geen zin heeft zijn hele leven voor de klas te moeten staan volgt hij een avondcursus radiocabaretier. Hij slaagt en solliciteert bij de VARA in 1963. Al na twee maanden mag hij op de radio een eigen programma presenteren: Uitlaat. Wim betrekt Kees direct bij zijn redactieteam. Ze maken in scène gezette gesprekken en zetten zo hun eerste typetjes neer. Van Kooten: ‘Zonder Wim had ik mijn dagen op een muf kantoor gesleten.’ Van Kooten: ‘Zonder Wim had ik mijn dagen op een muf kantoor gesleten.’

De grote doorbraak komt als Dimitri Frenkel Frank de heren Wim en Kees in 1968 uitnodigt voor Hadimassa, een satirische tv-programma. Na een satirisch, maar ongelukkig uitgevoerde item over joden- en negermoppen stopt hun samenwerking bij de Vara. Kees en Wim azen op een eigen show bij de VPRO. Ze maken vijf sketches per uitzending in Nederlands eerste latenightprogramma ’t Gat van Nederland. Beiden koesteren de vrijheid bij de VPRO omdat ze, in de woorden van Kees ‘gelukkig niet de verplichting hadden aan shitkwissen en Sterrenslag te moeten deelnemen’.

Dan volgt hun Simplisties Verbond, waarmee ze veel succes gaan scoren. Heer Koot en heer Bie doen vijf seizoenen op TV en brengen in deze periode naast ‘Zoek jezelf’ o.a. ook ‘Stoont als een garnaal’ op single uit. ‘Ballen in me buik’ werd gebracht in de creatie van de Vieze Man. Ook maken ze meerdere albums. Met onderwerpen als communicatie, waar volgens de beide heren veel foute varianten op bestonden. Via diverse demonstructies kreeg de luisteraar dan ook van alles te horen zoals krommunicatie en sodommunicatie. Er werden in totaal 3 lp’s en 4 singles uitgebracht door het Verbond.

Een reactie op wat er volgens Kees en Wim allemaal mis is in Nederland leidt in 1979 tot de creatie van Jacobse en Van Es. Die zeggen met hun Tegenpartij – ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ – precies wat mensen eruit flappen. Hoewel de stof volgens henzelf na een jaar op is, besluiten ze onder druk van de enorme populariteit met de ‘Vrije Jongens’ verder te gaan. Die slaan ditmaal de weg van de politiek in. Ook met het programma Keek op de Week slaagt het duo er in op satirische wijze het Nederlandse volk te vermaken. De lijst aan succesvolle programma`s en typetjes is eindeloos.

De Bie werkte onder anderen ook met wijlen Doe Maar-muzikant Henny Vrienten.  Verder verschenen er verschillende boeken van De Bie. Van 2002 tot 2008 hield hij voor de VPRO het weblog Bieslog bij. Daarop reageerde de komiek vooral op het dagelijkse nieuws.  Wim de Bie kampte al jaren met ernstige gezondheidsklachten.

 
Translate »
Share This