Veronica icoon en producer Tony Vos is overleden. De Eindhovense componist, producer en saxofonist overleed gisteren op 89-jarige leeftijd. In de jaren 60 en 70 was hij dé huisproducer van Phonogram, de platenmaatschappij van Philips en daarom betrokken bij veel bekende platen. Als muzikant vestigde hij zijn naam op de invloedrijke platen in de Philips serie  ‘Jazz Behind the Dikes’. Later richtte Vos zich met vooruitziende blik op de opkomende popmuziek. Zo was hij een tijdje programmaleider bij zeezender Veronica en trouwde met DJ Tineke de Nooij van de populaire zeezender.

Als producer bij Phonogram werkte hij met vele talenten. De belangrijkste werd Boudewijn de Groot. Toen de carrière van de jonge zanger maar niet wilde vlotten, stelde Vos hem voor de keuze: stoppen of een commercieel nummer opnemen. Na veel aarzelen stemde Boudewijn met de laatste optie in. Niet zonder succes. Tony had het nummer ‘Une enfant’ van Charles Aznavour in gedachten. De versie van Boudewijn, ‘Een meisje van zestien’, werd een groot succes.

Vos produceerde de bekendste albums van De Groot, waaronder zijn titelloze debuut, de lp ‘Voor de overlevenden’ (met de hits ‘Testament’ en ‘Het Land van Maas en Waal’) en ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’. Daarnaast werkte Vos met Nederlandse bands als Cuby + Blizzards,  Ekseption, Bintangs en Rob Hoeke.  Zelf stond hij ook een keer in de Veronica Top Veertig. Zijn single ‘Love in Copenhagen’, met studio orkest, uit de TV serie Glazen Stad, bereikte de 16e plaats in 1968.

 
Translate »
Share This