Vandaag viert Tony Marshall zijn 83e verjaardag. Je kent hem als Duitse schlager- en operazanger, die succesvol was in de jaren zeventig.  Hij scoorde in de Daverende Dertig in 1972 zelfs een nummer 1 hit! Toch leek het er aanvankelijk niet op, dat hij zou gaan kiezen voor populaire muziek. Hij  studeerde namelijk eerst klassieke muziek in Freiburg en Karlsruhe en hij slaagde in 1965 voor het staatsexamen voor operazanger. Hij was toen net getrouwd met zijn jeugdliefde Gabrielle (1962). Hij werd al vlug vader en genoeg geld te verdienen voor zijn gezin, was de keuze voor operazanger op dat moment niet zijn keuze.  Daarom ging hij meewerken in de firma van zijn schoonouders en croupier zijn in het casino van Baden-Baden.

Maar de muziek kriebelde en hij waagde in 1966 een kans en deed mee met een zangwedstrijd, wat hem een platencontract opleverde. Zijn eerste pogingen, vertalingen van Franse hits, leverden niet het gewenste succes op. Alles veranderd als Tony in 1971 in contact komt met de Berlijnse muziekproducer Jack White. Deze had in Polynesië een volksliedje gehoord en had deze voorzien van een Duitse tekst. Het liedje heette “Schöne Maid” en veranderde in één klap zijn leven. Het nummer werd in Duitsland een millionseller en de meest verkochte plaat van 1971. ‘Schöne Maid’ bereikte in februari 1972 de eerste plaats in de Daverende Dertig. In de Nederlandse Top Veertig bereikte hij de 2e plaats.

Het succes veranderde zijn imago voorgoed , want was Tony plots een vrolijke Frans geworden, die iedereen liet meezingen. Andere successen volgden zoals “Komm’ gib’ mir deine Hand” en “Ich fang für euch den Sonnenschein”.  Zijn vergaarde kapitaal belegde hij in onroerend goed in het voormalige Oost Duitsland. Rijk is hij er niet van geworden, wellicht dat hij daarom nog lang heeft gewerkt als zanger-entertainer.

 
Translate »
Share This