Vandaag viert Penney de Jager haar 72e verjaardag. Ze brak door als choreograaf, zangeres én natuurlijk als danseres. Na haar opleiding op de Scapino Balletacademie werd De Jager aangenomen door Het Nationale Ballet. Beroemd in heel Nederland werd zij echter vanwege haar dans en choreografie voor AVRO’s Toppop (1970-1985). Zij richtte het Penney de Jager Ballet op en runde een showdansschool. De Jager was getrouwd met toetsenist Rick van der Linden.

Al voor TOP POP maakte Penney al onderdeel uit van de Nederlandse televisie. Zo werkte ze mee aan Moef-Ga-Ga, één van de voorlopers van TOP POP. In 1970 zal het beroemde popprogramma van de AVRO van start gaan. Voorwaarde voor het programma is, dat de kijker verantwoordelijk is voor de samenstelling: TOP POP Is Van Jou is niet voor niks het motto! In eerste instantie wordt de Jager in 1970 gevraagd de leader van het programma te dansen. Het ziet er allemaal zo professioneel en lekker uit, dat regisseur Rien van Wijk haar vraagt met een danschoreografie het decor te verlevendigen. Ook als artiesten om wat voor reden ook, niet in de studio zijn, staat Penney de Jager paraat!

“Ik ging er voor. Tot op het laatste moment nog kostuums naaien, ervoor zorgen dat de danseressen er prima verzorgd uitzagen, ik deed het allemaaa zelf. Ha, ik werd inderdaad Miss Toppop,” aldus De Jager die later jaren in Amerika woonde, waar zij onder andere de choreografie voor verschillende reclamespotjes en videoclips verzorgde. Sinds 2008 woont zij weer in Nederland waar zij werkt aan verschillende dans- en aerobicsprojecten.

 

 

 
Translate »
Share This