Vandaag viert John Lees zijn 73e verjaardag. Hij is bekend als zanger en gitarist van Barclay James Harvest. De Britse band kwam voort uit twee in 1966 gefuseerde amateurbands en behalve John Lees bestond de groep uit Les Holroyd (bas, gitaar, en zang), Stuart “Woolly” Wolstenholme ( toetsen) en Mel Pritchard (drums en percussie). In 1967 werd de naam Barclay James Harvest aangenomen. Een jaar later verscheen de eerste single, ‘Early Morning’.

Pas in 1970 verscheen de eerste, titelloze lp. Deze plaat bevat grotendeels psychedelische rock maar kent in het 11 minuten durende slotnummer ‘Dark now my sky’ ook een eerste stap in de richting van de progressieve rock. Op de volgende albums sloeg de band verder de richting van de progressieve rock in, waarbij ook het orkest nog op drie albums aanwezig was. In 1973 liet het label Harvest Records de band vallen. BJH kwam onder contract bij Polydor.

In Nederland is Barclay James Harvest vooral bekend met het nummer ‘Titles’, dat in december 1975 Troetelschijf werd op het toenmalige Hilversum 3. De single haalde in de Nederlandse Top Veertig begin 1976 de negende plaats. De tekst van ‘Titles’ was opgebouwd uit de titels van bekende Beatles-liedjes. Met ‘Life is for living’ haalde de groep vijf jaar opnieuw een hit. In 1998 vield BJH uit elkaar. Lees zette de BJH- traditie voort met John Lees’s BJH.

 

 

 
Translate »
Share This