Vandaag wordt Jan Akkerman 74 jaar. Gefeliciteerd! Hij vormde in de jaren zeventig samen met Thijs van Leer de kern van de Nederlandse progressieve rockgroep Focus en werd in 1973 door lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker uitgeroepen tot de allerbeste gitarist ter wereld. Dat vooral dankzij zijn altijd gewaagde en inventieve spel.

Hij begon als kind met de accordeon en schakelde later over op gitaar. Op zijn veertiende speelde hij op zijn eerste single. Dat was ‘Melody In F Rock/Exodus’, dat hij maakte met Johnny And The Cellar Rockers, met Pierre van der Linden (drummer) al in de gelederen. In de zomer van 1965 scoort Jan zijn allereerste hit in de Veronica Top Veertig met The Hunters. Het betreft ‘Mr.Tambourine man’, een cover van The Byrds.  Met zijn fabuleuze gitaarlick in ‘Russian spy and I’ (The Hunters)  laat Akkerman in 1966 goed zien wat hij in huis heeft. In 1968 maakt hij met de LP ‘Talent for sale’ zijn solo debuut.

Aan het begin van 1969 richt Akkerman de band Brainbox op, waarbij hij samenwerkt met Kaz Lux (zanger), wederom Pierre van der Linden (drummer) en André Reijnen. De debuutsingle ‘Down man’ wordt een groot succes. Ook ‘Summertime’, een cover van George Gershwin uit de opera Porgy and Bess, wordt een grote hit. Al na een jaar is het einde van het Brainbox avontuur alweer voorbij. Naar eigen zeggen werd Akkerman door de manager uit de band gezet.

Hoe dan ook: zijn vertrek valt ongeveer samen met zijn toetreding tot het Thijs van Leer Trio. Het vormt de aanzet tot de supergroep Focus. Aanvankelijk met bescheiden succes. Ze spelen als begeleidingsband bij de Amsterdamse uitvoering van Hair, nemen met Neerlands Hoop een single, evenals met Bojoura. ‘In And Out Of Focus’ is hun eerste album. Met ‘House of the king’ (1970) behaalt Focus voor het eerst de Veronica Top Veertig. Een jaar later volgt, na enkele bandwisselingen (o.a. Pierre van der Linden komt de band versterken), een nieuw album: ‘Focus’. Van deze plaat komt de klassieker ‘Hocus pocus’.  Andere successen volgen, zoals ‘Sylvia’ en ‘Harem Scarem’.

Door het succes en de daaruit voortvloeiende druk heeft zo zijn invloed op de bandleden. Verschillende drummers volgen elkaar op en de samenwerking tussen Akkerman en Van Leer gaat botsen. In 1976 verlaat hij Focus. Bij de pakken neerzitten is er niet bij: samen met Kaz Lux levert hij de succesvolle LP ‘Eli’ af. Akkerman gaat solo, maar werkt in 1980 samen met Solution. In 1985 is er een kortstondige reünie van Focus.

In 2005 won Jan Akkerman een Gouden Harp en in 2012 werd hij ter gelegenheid van zijn vijftigjarige carrière in de muziek benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. In 2017 trok hij nog door Nederland met zijn ’70 Anniversary Tour’.

 
Translate »
Share This