Vandaag viert Al Stewart zijn 75e verjaardag. De Schotse singer-songwriter brak wereldwijd door in 1977 met het album ‘Year of the Cat’ en de gelijknamige single. Het album bevat ook de hit ‘On the Border’.  Zijn eerste plaatje was de single uit 1966: ‘The Elf’. Voor ‘Year of the Cat’ had Stewart meerdere albums gemaakt die voor het grote publiek onbekend zijn gebleven. ‘Bedsitter images’ bracht Stewart bijna aan de afgrond; ‘Love chronicles’ verkocht iets beter. ‘Zero she flies’ uit 1970 bevat het bekende nummer ‘A Small Fruit Song’. Op het album ‘Orange’ uit 1972 beschrijft Al zijn bezoek aan Amsterdam en zijn optreden in Haarlem.

Stewart zelf beschouwt zijn vijfde album ‘Past, present and future’ als zijn eerste echte album. Hij werd daarop begeleid door Tim Renwick, Rick Wakeman (Yes) en Roger Taylor (Queen). De teksten bestaan voornamelijk uit een combinatie van geschiedenis en actualiteit. Stewarts zesde album ‘Modern times’ uit 1975 is het eerste album onder productie van Alan Parsons.

Met het tweede door Parsons geproduceerde album, ‘Year of the Cat’, brak Stewart in 1976 door bij het grote publiek. Behalve de titelsong werd ook de opvolger ‘On the border’ een top tien hit in de Nederlandse Top Veertig.  Het uit 1978 daterende ‘Time passages’ en de bijbehorende titelsong konden niet het succes van ‘Year of the cat’ evenaren. Voor dit album werkte Stewart samen met gitarist Peter White. In Amerika bereikte de plaat evenwel de eerste plaats en werd met platina bekroond.

 
Translate »
Share This