Op 7 februari 1970 komt Unit Gloria binnen in de Daverende Dertig met ‘Our father’. Deze groep uit Utrecht had het jaar daarvoor al veel succes gehad met ‘The Last Seven Days’. De band Gloria werd opgericht in 1966 door de broertjes Albert Hol (gitaar), Gerrit Hol (drums) en Geert Hol (gitaar) samen met Hoss van Hardeveld (basgitaar, toetsen, zang). Een jaar later vertrekt Geert en wordt vervangen door Robert Long, met wie Albert en Gerrit eerder al The Yelping Jackals vormden.

George Kooymans produceert de eerste single ‘So It Goes’, wat jammer genoeg niets deed. Dat veranderde echter bij de opvolger, want ‘Bitter Sweet’ kreeg de nodige airplay bij Veronica en bereikt de Tipparade. Vanaf deze single werkt de groep enkele jaren samen met producer Bobby Graham. Ook wisselt Gloria van platenlabel: Philips wordt ingeruild voor Imperial, het label van Bovema/EMI. Met de derde single ‘The Last seven days’ scoort de groep voor het eerst een vette top tien hit.  Het nummer van Gloria bereikt ook de hitlijsten in diverse Europese landen. Een debuutalbum kan niet uitblijven. Aan ‘Mea Semper Gloria Vivet’  staan naast eigen nummers ook covers van o.a. David Matthews en de Bee Gees. ‘The storm’ en ‘Our life’ worden bescheiden successen.

Vanwege de buitenlandse markt, verruilt de groep medio 1970 zijn naam in Unit Gloria en later in Robert Long & Unit Gloria. De single ‘Our father’ bereikte de top tien (nummer 5 in de Daverende Dertig) en werd ook uitgebracht in Amerika.  Het tweede en laatste album met zanger (en organist) Robert Long is ‘Ultrajectum’ (1971), opgenomen met Veronica DJ en producer Ad Bouman. In 1972 zal Robert Long de band verlaten om een succesvolle solo carrière te starten en komt Bonnie st. Claire de groep Unit Gloria versterken. Dat levert de band in 1972 de top tien hits ‘Clap Your Hands And Stamp Your Feet’ en ‘Waikiki man’ (1973) op. In 1975 is ‘Rocco’(Don`t go’) de laatste hit voor de groep.

 
Translate »
Share This