• Twitter
  • Facebook
Foto: Wikipedia

Op 11 mei 1985 komt U2 binnen in de Nationale Hitparade met ‘The unforgettable fire’. De band schreef de track zelf. Voor de productie tekenden Brian Eno en Daniel Lanois. Het B-kantje was ook niet mis: ‘A sort of homecoming’. De single werd Alarmschijf bij Veronica, toen nog op Hilversum 3. Het nummer verscheen op de album met dezelfde titel: ‘The Unforgettable Fire’. Voor de titel werden de bandleden van U2 geïnspireerd,  wanneer ze een tentoonstelling bezoeken in Chicago. Daar stond toen het bombardement op Hiroshima en Nagasaki centraal.

Het Ierse kwartet brak in 1982 door met hun debuutplaat ‘Boy’ en de eerste single ‘I will follow’. Zo`n vier jaar eerder had de band de groepsnaam gewijzigd van The Hype naar U2.  Deze naamverandering was op advies van de Ierse zanger en reclameman Steve Averill.  U2 was de naam van het in 1960 boven Rusland neergehaalde Amerikaanse spionagevliegtuig, met aan boord Gary Powers. 

De violen, die op ‘The unforgettable fire’ te horen zijn, werden gearrangeerd door Noel Kelehan, die ook verschillende malen als dirigent aantrad op het Eurovisie Songfestival. U2 behaalde de 4e plaats met de single in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This