Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 20 september 1982 viel de keuze van Frits Spits op ‘Ben jij ook zo bang’ van Toontje Lager. Het nummer werd geschreven door Bert Hermelink. Hij richtte in 1978 als grap de groep Maandverband op, met het idee om maar een maand bij elkaar te blijven.  In de groep zitten Bert Hermelink (orgel), Huub van Melick (basgitaar), Bert Vermaas (zang), Jan Verver (gitaar) en Joost Witte (drums).

In 1979 vertrekt Jan en wordt vervangen door Gerard de Braconie.  Datzelfde jaar wordt de groepsnaam gewijzigd in Toontje Lager. In 1980 komt de eerste single ‘Ja Verrek’ uit. Erik Mesie treedt toe als nieuwe zanger, als vervanger van  Bert Vermaas. Dat jaar verschijnt het debuutalbum, dat geproduceerd wordt door Martin Duiser.  Intussen oogst de groep steeds meer succes met optredens. (1981) Dan komt ook de single ‘Achter de wolken’ uit. Geen hit overigens. Maar: Toontje Lager sluit een nieuwe platendeal, met Telstar.

Dan lacht in 1982 de groep het succes toe. Want: ‘Net als in de film’, de eerste Telstar release, wordt een heuse hit in Nederland. Halverwege dat jaar lanceert de groep het tweede album ‘Erop of eronder’. Nou: het wordt er op, want de LP is heel succesvol. ‘Ben jij ook zo bang’ is afkomstig van deze LP. Het nummer verblijft 7 weken in de Tipparade. Leuk weetje: de B-kant ‘In Gedachten’ wordt, mede dankzij veel airplay, door de Hilversum 3-luisteraars uitgeroepen tot b-kant van het jaar. Nog voor 1982 voorbij is, wordt het tweede album van Toontje Lager beloond met een gouden plaat.

 
Translate »
Share This