• Twitter
  • Facebook
Credits: Fotopersbureau De Boer, Wikipedia

Ditmaal diepen we een Nederlandstalige single op uit de Kluis van de Flops. Namelijk ‘Ben jij ook zo bang’ van Toontje Lager uit 1982. Het nummer werd geschreven door Bert Hermelink. Hij richtte in 1978 als grap de groep Maandverband op, met het idee om maar een maand bij elkaar te blijven.  In de groep zitten Bert Hermelink (orgel), Huub van Melick (basgitaar), Bert Vermaas (zang), Jan Verver (gitaar) en Joost Witte (drums).

In 1979 vertrekt Jan en wordt vervangen door Gerard de Braconie.  Datzelfde jaar wordt de groepsnaam gewijzigd in Toontje Lager. In 1980 komt de eerste single ‘Ja Verrek’ uit. Erik Mesie treedt toe als nieuwe zanger, als vervanger van  Bert Vermaas. Dat jaar verschijnt het debuutalbum, dat geproduceerd wordt door Martin Duiser.  Intussen oogst de groep steeds meer succes met optredens. (1981) Dan komt ook de single ‘Achter de wolken’ uit. Geen hit overigens. Maar: Toontje Lager sluit een nieuwe platendeal, met Telstar.

Dan lacht in 1982 de groep het succes toe. Want: ‘Net als in de film’, de eerste Telstar release, wordt een heuse hit in Nederland. Halverwege dat jaar lanceert de groep het tweede album ‘Erop of eronder’. Nou: het wordt er op, want de LP is heel succesvol. ‘Ben jij ook zo bang’ is afkomstig van deze LP. Het nummer verblijft 7 weken in de Tipparade. Geen hit dus, maar wel Steunplaat van Frits Spits. Leuk weetje: de B-kant ‘In Gedachten’ wordt, mede dankzij veel airplay, door de Hilversum 3-luisteraars uitgeroepen tot b-kant van het jaar. Nog voor 1982 voorbij is, wordt het tweede album van Toontje Lager beloond met een gouden plaat.

 
Translate »
Share This