Op 1 februari 1969 komt ‘Crimson and clover’ van Tommy James & Shondells binnen in de Veronica Top Veertig. Tommy schreef deze classic samen met bandlid Peter Lucia Jr.  Het was de titelsong van hun album dat in november ’68 was uitgekomen. Met dit liedje week de groep af van eerdere releases, die gepend waren door Bo Gentry en Ritchie Cordell. Frontman James wilde een nieuwe en eigen sound ontwikkelen en het materiaal ook zelf schrijven en produceren. Met de hulp van het label Roulette Records.

De titel van de single stond al vast voordat er nog maar één letter op papier stond. Tommy was op een goeie dag wakker geworden na een wonderlijke kleurrijke droom en was zo geïntrigeerd dat hij bij dat gevoel een lied wilde schrijven die daarbij paste. Zijn eerste schrijfpoging met bassist Mike Vale mislukte, maar met drummer Peter Lucia was het raak. Die bedacht de titel tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd op de middelbare school tussen zijn geboorteplaats Morristown (NJ) Crimson en Hopatcong.

“Crimson and Clover” werd eind 1968 in pakweg vijf uur op de plaat gezet en is één van de eerste nummers die is opgenomen met 16-track apparatuur. Tommy James speelde de meeste instrumenten, terwijl Mike Vale verantwoordelijk was voor de bas en Peter Lucia Jr. drums speelde.  De groep experimenteerde daarbij met een mix van omgevingsgeluiden en echo. Een ruwe mix lekte uit en werd opgepikt door een radiostation en uitgezonden. Enthousiaste reacties van luisteraars buitelden over elkaar en daarom kwam het dan ook in deze versie uit. Er werden meer dan vijf miljoen plaatjes van verkocht. In de Veronica Top Veertig bereikte deze sixties hit de 3e plaats en werd hun grootste hit. O.a. Prince en Joan Jett coverden ‘Crimson and clover’.

 
Translate »
Share This