• Twitter
  • Facebook

Credits: MCA Records

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor ‘Free fallin’ van Tom Petty. Eind jaren tachtig besloot Petty om na de successen met The Heartbreakers een soloplaat te maken. De Amerikaanse singer-songwriter schreef het nummer samen met Jeff Lynne (frontman Electric Light Orchestra) voor het eerste solo-album van Petty: ‘Full moon fever’. Tom Petty (zang, gitaar), Mike Campbell (gitaar), Jeff Lynne (achtergrondzang en basgitaar) en Phil Jones (slagwerk) namen het binnen twee dagen op. Het was daarmee het eerste lied van Full moon fever, dat klaar was voor uitgifte, aldus Petty en Lynne.

Het lied gaat over de donkere kant van vrijheid. De hoofdpersoon heeft net contact gehad met een lieve vrouw (“She’s a good girl”) die verliefd op hem was, maar hij gaat ervandoor, kiezend voor zijn vrijheid. De vrouw in kwestie blijft achter met een gebroken hart.

‘Free fallin’ (1989) wordt beschouwd als één van de beste songs van Tom Petty en het nummer was dan ook internationaal succesvol. “Er gaat geen dag voorbij zonder dat iemand Free Fallin’ naar me neuriet of zingt”, zegt Petty over het nummer. “Het is de track geworden waar ik het meest bekend om sta, en dat terwijl het uiteindelijk maar dertig minuten van m’n leven kostte om het te schrijven.”

De release van de plaat ‘Full moon fever’ ging nog bijna niet door: Toen Petty de plaat ‘Full Moon Fever’ presenteerde aan zijn platenlabel MCA, kreeg de zanger te horen dat het album niet goed genoeg was. Petty was uit het veld geslagen vanwege deze reactie. Tijdens een etentje thuis met George Harrison en Jeff Lynne en Lenny Waronker, hoofd van Warner Bros, haalde Harrison zijn  akoestische gitaar tevoorschijn.

Hij spoorde Tom aan het nummer ‘Free fallin’ te voor de platenbaas. “Dat is een hit!”, riep Waronker, was het commentaar van Waronker duidelijk: “I’ll fucking put it out”! Zover kwam het niet. Uiteindelijk wist Petty het label MCA alsong te overtuigen om Full Moon Fever tóch in de winkels te leggen. En met succes: het album wordt maar liefst vijf keer platina in Amerika en zes keer in Canada. In Nederland kreeg de singel veel airplay, maar haalt de Nederlandse Top 40 niet. Vandaar een prominent plekje in de Kluis van de Flops!

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This