Todd Rundgren kondigde eerder deze week trots zijn allereerste Kerst single aan. De Amerikaanse muzikant, bekend van classics als ‘I saw the light’ (1972) en ‘Hello, it`s me’ (1973), lanceert ‘Flappie’. He, watte?? ‘Flappie’, groot gemaakt door Youp van ’t Hek, klinkt in het Engels zo`n beetje als ‘Floppy’. Rundgren heeft de Nederlandse tekst letterlijk laten vertalen. De single is uitgebracht op kerstig groen en rood vinyl. Youp is blij verrast,  “maar als het op 1 komt, hoop ik toch dat wij ook iets van de opbrengst krijgen.”

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra steunt Van ’t Hek. “Youp heeft recht op een vergoeding als een liedje dat hij geschreven heeft in het buitenland gebruikt wordt. Er is geen toestemming gevraagd voor de vertaling. De inkomsten behoren via onze Amerikaanse collega’s naar ons te gaan, zodat wij aan Youp kunnen uitkeren.”

‘Flappie’ was één van de eerste nummers die de cabaretier schreef. “Ik maakte het nummer veertig jaar geleden voor het cabaretclubje van mijn zusje. Toen ik zag hoe goed het werd ontvangen binnen de studentenvereniging, besloot ik het zelf te gaan zingen tijdens mijn voorstelling bij Cabaretgroep NAR.” ‘Flappie’ is in de loop der jaren uitgegroeid tot een Kerst classic en jaarlijks terug te vinden in de TOP 2000 van NPO Radio 2.

 
Translate »
Share This