• Twitter
  • Facebook
Credits: The CharmSchool, Wikipedia

Vandaag viert Tim Rice zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is vooral bekend als gevierd Brits tekstschrijver. Tim schreef voor films en musicals. Zo schreef hij bijvoorbeeld de musicals Jesus Christ Superstar en Evita, samen met Andrew Lloyd Webber. Met Elton John schreef Tim Rice de muziek voor The Lion King. Hij begon met het schrijven van teksten in 1965. Zijn eerste nummer, die hij schreef was ‘That’s my story’, dat werd uitgebracht door The Nightshifts. Het werd geen succes.

Maar in datzelfde jaar ontmoette hij Andrew Lloyd Webber. Deze was meer georiënteerd op het theater. Het klikte tussen de twee en ze gingen samenwerken. Nog in 1965 verscheen hun eerste gezamenlijke musical: The Likes Of Us. De andere drie musicals, die het tweetal schreef, waren Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (1968), Jesus Christ Superstar (1969-1971) en Evita (1976-1978). Vooral de laatste twee werden wereldwijd grote kaskrakers. Julie Covington scoorde een nummer 1 hit in Nederland met ‘Don’t cry for me Argentina’, uit Evita.

Omdat zowel Tim als Andrew dachten, dat ze dit succes gezamenlijk nooit meer zouden kunnen overtreffen, kozen ze beide voor een solo carrière. De musical Blondel (1983) bleek geen succesvolle productie, maar het geluk lachte Tim Rice weer snel toe, nadat hij ging samenwerken met de ABBA-sterren Björn Ulvaeus en Benny Andersson. Samen schreven ze de musical Chess, die vooral in Engeland zeer succesvol was. De single ‘I know him so well’ van Elaine Page en Barbara Dickson, stond daar wekenlang op de eerste plaats in de Britse charts. Ook Murrayhead had veel succes met ‘One night in Bangkok’, ook uit de musical Chess.

In de jaren ’90 werkte Tim vooral samen met Disney Theatrical Productions.   Tim droeg zijn steentje bij aan de songteksten van de films Aladdin en The Lion King (muziek van Elton John en Hans Zimmer).  Het leverde Elton John een reeks wereldwijde hits op, zoals ‘Circle of life’ en ‘Can you feel the love tonight’. Ook werkte hij mee aan de musicals Beauty and the Beast, The Lion King en Aida (musical), beide van Elton John. Op dit moment herschrijft Tim Rice een theatermusical, die hij eerder schreef met Alan Menken. Daarnaast werkt hij aan een nieuwe versie voor zowel toneel als op scherm van Chess. Tim Rice werkt nog steeds en dankzij zijn talent is hij intussen ook een miljonait, met een geschat inkomen van zo’n £160 miljoen pond.

 
Translate »
Share This