• Twitter
  • Facebook
Credits: AVRO, Top Pop, Beeld en Geluid, Wikipedia

Vandaag viert Thijs van Leer zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! De muzikant, zanger en componist is vooral bekend van Focus. De fluitist en toetsenist was samen met de gitarist Jan Akkerman één van de bekendste leden van Focus, en maakte later enkele succesvolle soloalbums. Toen Thijs amper acht jaar was, schreef hij zijn eerste compositie, die later als ‘Moving Waves’ door Focus zou worden opgenomen. Op zijn twaalfde kreeg hij van zijn vader, die hem op het klassieke pad wilde hebben, een dwarsfluit.

Thijs debuteerde als beroepsmuzikant vanaf 1968 in de cabaretgroep van Ramses Shaffy. In 1969 richtte hij het Thijs van Leer Trio op. Dit begeleidde de Nederlandse opvoeringen van de Amerikaanse musical Hair. Tijdens een opname als backingband voor een kerstsingle van Neerlands Hoop (Freek de Jonge en Bram Vermeulen) ontmoette hij gitarist Jan Akkerman. Deze voegde zich bij het trio, en onder de naam Focus werd in die bezetting in 1970 een album opgenomen, ‘In and out of Focus’.

Met Focus maakte Van Leer internationale faam. De singles ‘Hocus Pocus’ en ‘Sylvia’ waren niet alleen in eigen land succesvol, maar scoorden ook in de Amerikaanse en Britse charts. Als fluitist maakte Thijs soloalbums, waarop naast bewerkingen van klassieke stukken ook eigen composities te vinden waren. Rogier van Otterloo en Letty de Jong werkten mee aan de prachtige reeks ‘Introspection’ (132 weken in de album lijst), ‘Introspection 2’ en ‘Introspection 3’.  Intussen heeft Focus wereldwijd meer dan 5 miljoen albums verkocht.  Thijs van Leer werd in 2008 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tegenwoordig speelt hij regelmatig mee met The Auratones, een funky jazzformatie. Op hun album ‘The Adventure Continues’ (2011) levert van Leer’s dochter Berenice de vocals. In 2018 bracht Focus als laatste de LP ‘Focus 11’ uit.

 
Translate »
Share This