• Twitter
  • Facebook
Credits: Ron Kroon (ANEFO) , Wikipedia

Vandaag openen we wederom de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022.

Ditmaal gaan we ver terug in de tijd voor de Kluis. Daar diepen we vandaag het nummer ‘After tea’ op van The Spencer Davis Group uit 1968. Deze Britse band rond Spencer Davis had al heel wat hits op hun naam gebracht, zoals ‘Keep on running’, ‘Gimme some lovin’ en ‘I’m a man’. Achter dit nummer, ‘After tea’, dat werd geschreven door Hans van Eijk en Ray Fenwick, zit een verhaal. Het liedje werd namelijk ook door een Nederlandse band opgenomen en behaalde er de Veronica Top Veertig mee. De band was After Tea en het nummer ‘We will be there after tea’.

Na een slaande ruzie met Tee-Set-voorman Peter Tetteroo in 1967 besloot Hans van Eijck zijn eigen band op te richten. Dat werd de groep After Tea. Ray Fenwick en Polle Eduard voegden zich bij hem. De mannen sluiten een contract met het label Decca. De eerste single van After Tea is’Not just a flower in your hair’. De opvolger wordt ‘We will be there after tea’. Deze bereikt de Nederlandse hitlijst op 6 januari 1968.  Maar Ray Fenwick moet After Tea verlaten, omdat zijn werkvergunning in Nederland afliep. Hij keerde terug naar Engeland, waar hij Steve Winwood opvolgde in de Spencer Davis Group. Na ‘Time sellers’, een hit voor The Spencer Davis Group in 1967, wordt ‘After tea’ uitgebracht. Het nummer bereikte de Tipparade van Veronica op 16 maart 1968, dus na de hit notering van After Tea. Alleen behaald de versie van The Spencer Davis Group de Veronica Top Veertig niet.

 
Translate »
Share This