Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 29 juni 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘Ghost town’  van The Specials.  Toetsenist en frontman Jerry Dammers schreef het nummer en het werd in Engeland een vette nummer 1 hit. De single valt op door de spookachtige intro en de jazzy downbeat-sfeer.

De inspiratie voor ‘Ghost town’ hing samen met de gevolgen van het Margaret Thatcher-beleid. Er hing dreiging in de lucht;  geen nacht in een disco compleet zonder een gevecht, Skinheads die iedereen aanvielen die hen kwaad maakte, met messen in de aanslag.  Het eerste deel van ‘Ghost town’ belicht de sluiting van de club Tiffany’s wegens “too much fighting on the dancefloor”.  Het tweede couplet gaat over werkloze jongeren die aan hun lot worden overgelaten en uit verveling elkaar te lijf gaan. “People getting angry” was precies wat er gebeurde toen ‘Ghost Town’ in de week van 11 juli 1981 op nr. 1 stond; overal in Engeland braken rellen uit.

Het werd één van de grootste hits van The Specials en bereikte de 12e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Binnen de band rommelt het en na een uitgebreide tour stappen Terry Hall, Lynval Golding en Neville Staple uit de band om door te gaan als een trio. Ze noemen zich Fun Boy Three. Dit slaat in als een bom en de anderen voelen zich verraden. De overgebleven leden kunnen om juridische redenen de naam The Specials niet houden en noemen zich Special AKA.

Een heleboel jaren en bandwisselingen verder hebben The Specials in 2019 het album ‘Encore’ uitgebracht.  Het eerste sinds More Specials, waarop Terry Hall, Lynval Golding en Horace Panter samenspelen. De plaat bereikte de 1e plaats in de Britse album chart.

 
Translate »
Share This