Op 24 oktober 1961 vindt een bijzondere gebeurtenis plaats voor Jeanne Paule Marie Deckers. De Belgische kloosterzuster, ze noemt zich Luc-Gabrielle, mag in de Philips-studio in Brussel een liedje opnemen: ‘Dominique’. De dochter van de Brusselse bakker had voor het klooster al meer liedjes gemaakt.  Die werden zo goed ontvangen dat haar moeder-overste van het klooster met het idee kwam om er een plaat van te laten persen die dan kon worden meegegeven aan bezoekers en novicen.

Het lied ‘Dominique’ (die gaat over Dominicus Guzmán, de stichter van de Dominicaanse orde), werd uiteindelijk door de platenbaas van Philips er uitgepikt. Hij vroeg en kreeg toestemming om het nummer als single op de markt te brengen.  Zuster Luc-Gabrielle wordt Sœur Sourire. In Amerika is zij een sensatie als The Singing nun. In de eerste week van december 1963 staat ze op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met ‘Dominique’. Het lied levert haar zelfs een Grammy Award op. Maar veel verdiende ze uiteindelijk niet aan het nummer, omdat de Belgische Belastingdienst aan haar deur klopte en dat terwijl de inkomsten van het liedje naar het klooster waren gegaan.

Na dit succes stortte Luc-Gabrielle zich weer vol overgave op het kloosterleven, totdat zij in 1967 uittrad om zich geheel aan haar muzikale carrière te wijden, ditmaal onder het pseudoniem Luc Dominique. Ze zong religieuze liedjes en nam ook veel kinderrepertoire op, maar het werd geen succes.  In de jaren zeventig begon ze samen met haar vriendin en partner Annie Pécher een school voor autistische kinderen in België. In de jaren tachtig kwam ze andermaal in conflict met de Belgische belastingdienst, die beweerde dat “Zuster Glimlach” nog veel achterstallige belasting moest betalen in verband met de opbrengsten van haar succesnummer en andere plaatopnames.

In 1985 pleegde ze tegelijk met haar vriendin zelfmoord door een overdosis slaappillen in te nemen, volgens executeur-testamentair Jean Berlier ingenomen met een glas cognac. De spullen in hun huis waren allemaal al ingepakt en er stond precies bij wat ermee gebeuren moest. Op labeltjes stond geschreven voor wie de spullen waren bestemd. De vrouwen liggen samen in één graf, waarop ook weer de naam Sœur Sourire te lezen is, samen met een citaat uit een van de liedjes van Zuster Glimlach. Jeannine Deckers overleed op 51-jarige leeftijd.

 
Translate »
Share This