Op 23 januari 1965 komen The Searchers nieuw binnen in de Veronica Top Veertig met ‘What have they done to the rain’.  Het werd geschreven in 1962 en had eerst als titel ‘Rain song’. Het was geschreven ter gelegenheid van een campagne om een einde te maken aan kernproeven in de atmosfeer en de nucleaire fall-out. Met de single bereikten ze de 25e plaats in de Veronica Top Veertig.

De vierkoppige band kwam net als The Beatles en Gerry & The Pacemakers uit Liverpool.  Na verschillende samenstellingen ontstond in 1961 de bezetting van The Searchers, zoals die in 1963 wereldwijd zou doorbreken. Voor de groepsnaam werden ze geïnspireerd door de John Ford speelfilm The Searchers (1956) met John Wayne in de hoofdrol.  Hoewel The Beatles in feite de voorlopers waren van de Liverpoolbands, waren het The Searchers die als eerste doorbrak in Nederland. De single ‘Sweets for my Sweet’ (1963) was de eerste Merseybeat song die de Veronica Top veertig beklom. In Engeland stonden The Searchers met dit nummer op de eerste plaats. Dat lukte hen een jaar later ook met ‘Don’t throw you’re love away’. Andere bekende hits waren bijvoorbeeld ‘When you walk in the room’, ‘Sugar And Spice’, ‘Love potion no.9’ en ‘Take It Or Leave It’.  Al met al brachten The Searchers in hun succes-periode (1963 t/m 1968) 22 singles en 5 lp’s uit op het platenlabel PYE.

Na die periode stapten ze over naar het RCA-label dat voornamelijk op de Amerikaanse markt was gericht en dat in Nederland nauwelijks nog tot successen leidde. De Searchers blijven optreden met nieuwe eigen nummers en nieuwe covers. Maar in 2018 kondigde de band zijn afscheid aan. Op dat moment bestonden the Searchers uit John McNally – als medeoprichter -, Frank Allen, zanger en gitarist Spencer James (sinds 1986) en drummer Scott Ottaway (sinds 2010). Het laatste concert vond plaats in 2019 in Wavendon en werd besloten met een medley van grootste hits, eindigend met ‘Needles and Pins’. 

 
Translate »
Share This