Op 12 maart 1966 komt ‘As tears go by’ van The Rolling Stones binnen in de Veronica Top Veertig. Het was een single met een dubbele A-kant. ‘19th Nervous Breakdown’ maakte het plaatje compleet. Mick Jagger en Keith Richards schreven het nummer ‘19th Nervous Breakdown’ tijdens een tournee door Amerika.  Uiteindelijk werd het nummer opgenomen in december 1965 in de studio’s van RCA in Hollywood. De track bevatte een gitaarlijn van Brian Jones die deels is afgeleid van “Diddley Daddy” van Bo Diddley.

De Britse en de Amerikaanse versie hadden verschillende achterkanten. In Engeland, en ook in Nederland, was ‘As Tears Go By’ de B-kant. In België was het andersom, en was ‘19th Nervous Breakdown’ de B-kant. In Amerika was ‘As Tears Go By’ al eerder als aparte single verschenen; ‘19th Nervous Breakdown’ kreeg hier (en ook in Canada) als achterkant ‘Sad Day.

‘As tears go by’ werd eveneens geschreven door Mick Jagger en Keith Richards met hun manager Andrew Oldham. Ze schreven het voor Marianne Faithfull, die er in 1964 een hit mee scoorde. Geïnspireerd door de release van ‘Yesterday’ door The Beatles, namen de Stones in 1965 het nummer ‘As tears go by’ ook zelf op. In een interview uit 1992 vertelde Keith Richards dat hun manager Oldham hen tweeën in een keuken opsloot met de opdracht er niet uit te komen voor ze een liedje hadden. Het resultaat heette ‘As Time Goes By’.

Er was echter al een liedje dat zo heette; dat was beroemd van de film Casablanca uit 1942. Daarom veranderde Oldham de titel in ‘As Tears Go By’.  Het nummer werd in de IBC-studio’s in Londen opgenomen. De single met dubbele A-kant behaalde de 2e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This