Op 19 november 1966 debuteert ’Touch’ in de Veronica Top Veertig. Het was een single van The Outsiders. Deze Amsterdamse band werd in 1960 opgericht door Wally Tax. Hij was toen nog maar 12 jaar! Dit nummer ‘Touch’ schreef Wally samen met Ronald Splinter, die ook deel uitmaakte van The Outsiders. Met dit nummer scoorde de groep de derde top tien hit op rij: ‘Lying al the time’ en ‘Keep on trying’ bereikten eerder dat jaar een top tien notering. Driemaal raden bij welk platenlabel ze deze hits maakten. Niet te gelofen, maar bij…… bij Willem Duys’ label Relax.

Sowieso was 1966 het top jaar van The Outsiders, want ze mochten dat jaar het voorprogramma van het 2e optreden verzorgen van de Rolling Stones, die een concert gaven in de Brabanthallen in Den Bosch. Volgens sommige critici speelden Wally Tax en zijn mannen zelfs beter dan de hoofdact. Eind sixties hield de band op te bestaan, nadat er al eerder een aantal leden al uit de band was gestapt. Tom Krabbendam (gitaar) was in 1967 uit de band was gezet en Appie Rammers (basgitaar) vertrok midden 1968 uit eigen beweging naar CCC Inc.. Ze werden door multi-instrumentalist Frank Beek vervangen en de groep maakte nog één LP, ; C.Q.’.  In 1969 hield de band op te bestaan en ging over in de band Tax Free.

In 1973 ging Tax solo. Hij scoorde vier hits in 1974, waaronder ‘Miss Wonderful’ en ‘It ain’t no use’. Dat jaar ontving Tax de Zilveren Harp. Zijn laatste hit als uitvoerend muzikant was in 1977 met ‘Let’s dance’. Vanaf dat moment was Tax actief als schrijver voor onder anderen Lee Towers (It’s raining in my heart) en de band Champagne, die de top tien van Nederland bestormden met o.a. ‘Rock ‘n’Roll Star’, ‘Oh Me Oh My Goodbye’ en ‘Valentino’.

 
Translate »
Share This