• Twitter
  • Facebook
Credits: Virgin Records, Ltd., Wikipedia

De Troetelschijf was tussen 1971 en 1978 dé hit tip van Hilversum 3, de tegenhanger van Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal, die werd opgezet om de concurrentie aan te gaan met de Alarmschijf (Veronica) en de Treiterschijf (Noordzee).  De Troetelschijf was de nummer 1 van de Hilversum 3 Tip lijst en startte twee weken later dan de Treiterschijf op Radio Noordzee.  De Tip 30 was bedoeld als lijst van kanshebbers voor de Hilversum 3 Top 30/ Daverende Dertig (23 mei 1969 – 27 juni 1974).  In de eerste jaren reflecteerde de lijst vooral de smaak van de diskjockeys. De Troetelschijf start in maart 1971, als de Hilversum 3 Tip 10 (later uitgebreid) het levenslicht ziet en op maandagmorgen wordt uitgezonden door de TROS met Hugo van Gelderen als presentator.

Terug naar 1 juli 1978!  Op deze dag ging de 380e en allerlaatste Troetelschijf van Hilversum 3 de lucht in! Daarna kwamen omroepen als AVRO, TROS, KRO en NCRV met een eigen schijf, om deze op Hilversum 3 te promoten. De keuze van de laatste Troetelschijf viel op ‘Airport’ van The Motors. Andy McMaster  schreef het nummer voor het tweede studioalbum ‘Approved by the Motors’. De groep werd opgericht door Nick Garvey en Andy McMaster in 1977. De band had de mazzel dat ze al in het voorjaar van dat jaar opvielen bij de Britse radio en hun nummers op konden nemen voor John Peel’s BBC Radio 1 show. Al in mei’77 vond de eerste wisseling plaats. Rob Hendry vertrok en werd opgevolgd door Bram Tchaikovsky. Diezelfde maand kreeg de band een contract bij Virgin Records.

Hier nam de band twee albums op, die beide een bescheiden succes werden: The Motors in 1977 en  ’Approved By The Motors’ in 1978. ‘Airport’ was in Engeland een grote hit; het bereikte de 4e plaats. In de Nederlandse Top Veertig was het een bescheiden hit. De opvolger ‘Forget about you’ werd geen succes. Al in 1980 werd de groep ontbonden. Eind 2004 werd ‘Airport’ gebruikt in een reclamespot van de Nederlandse telecomaanbieder KPN.

 
Translate »
Share This