Op 17 februari 1968 kwamen The Lemon Pipers binnen in de Parool Top 20 met ‘Green Tambourine’. De Parool Top 20 was een hitparade die voor het eerst op 30 oktober 1965 gepubliceerd werd in het landelijke dagblad Het Parool. Het VARA-radioprogramma Tijd voor Teenagers zond de hoogste 10 van deze hitlijst uit van 5 februari 1966 tot en met 30 september 1967. De hitlijst was daar de vervanger van de Tijd voor Teenagers Top 10. De presentator was Herman Stok.

Dankzij de release van ‘Green Tambourine’ schijnt deze Amerikaanse band uit Ohio ook wel benoemd te zijn als de eerste bubblegum-pop band. Het nummer was de titelsong, afkomstig van hun debuutalbum. ‘The Green tambourine’ ademt nog de psychedelische sfeer uit van de summer of love (1967), dankzij o.a. het gebruik van een elektrische sitar.  Met dit nummer stonden The Lemon Pipers drie weken op de eerste plaats in de Tipparade. Echter: dat was in de periode dat de lijst wel werd uitgezonden op Radio Veronica, maar nog niet verscheen als gedrukt exemplaar.  De Tipparade (vanaf 15 juli 1967) werd aansluitend op de Veronica Top Veertig uitgezonden en gepresenteerd door Rob Out. Met een beetje fantasie zou je het dus een Alarmschijf kunnen noemen, alleen ging deze in 1969 officieel van kracht op 1 november. Gelukkig behaalde het nummer alsnog ook een notering in de hitlijst van Veronica.

‘The green tambourine’ gaat over een straatartiest, die tegen een geringe vergoeding wel op zijn groene tamboerijn wil spelen. Het nummer is een aantal keren gecoverd. Het bekendste voorbeeld is toch wel die van Status Quo. Zij namen het op voor hun debuutalbum ; Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo’. O.a. ook The Tokens, Peppermint Rainbow en The Associates namen het nummer op. In de Parool Top 20 behaalde ‘Green Tambourine’  van The Lemon Pipers de 9e plaats. Het bleek helaas hun enige hit in Nederland te blijven.

 
Translate »
Share This