Op 10 december 1966 komt ‘Dead end street’ van The Kinks binnen in de Parool Top 20. Dit was een hitparade die voor het eerst op 30 oktober 1965 gepubliceerd werd in het landelijke dagblad Het Parool. Deze hitlijst was daar de vervanger van de Tijd voor Teenagers Top 10. De presentator was Herman Stok. De hitlijst werd niet alleen gepubliceerd door Het Parool, maar ook door de VARAgids en Hitweek. Het Parool stopte met samenstelling en publicatie op 2 augustus 1969, tien weken na de eerste uitzending van de Hilversum 3 Top 30, waarvan Het Parool vanaf toen de hoogste 20 posities ging afdrukken.

‘Dead end street’ werd geschreven door Ray Davies, de drijvende kracht achter The Kinks. De band was voornamelijk succesvol in de jaren 1964-1975. Davies is verantwoordelijk voor vrijwel alle composities die de groep op de plaat heeft gezet. Zijn songteksten kenmerken zich vooral door een ironische houding ten opzichte van de Engelse middenklasse. Zo ook ‘Dead end street’, waarvan de video werd opgenomen in Little Green Street. (Londen)

Volgens Dave Davies had de BBC een hekel had aan de clip, waarbij de groep verkleed ging als Victoriaanse doodskist dragers. Zeker toen het lijk, één van hun roadies. in een nachthemd plotseling uit de doodskist sprong. Wat een slechte smaak!  ‘Dead end street’ werd opgenomen in een tijd dat bassist Pete Quaife de band had verlaten na een scooterongeluk. Hij werd vervangen door John Dalton. Quaife was teruggekeerd naar de groep tegen de tijd dat de promotiefilm werd opgenomen. De single bereikte de 4e plaats in de Parool Top 20.

 
Translate »
Share This