• Twitter
  • Facebook
Foto: W. Veenman, Beeld en Geluid, Wikipedia

Op 1 augustus 1970 komen The Kinks binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Lola’. Deze classic werd geschreven door Ray Davies en was te vinden op de LP ‘Lola versus Powerman and the Moneygoround, Part One’. Volgens zijn broer, gitarist Dave Davies, was hij het die de de melodie had geschreven en maakte hij het liedje samen met Ray verder af. Hij wordt echter niet vermeld als componist, wat wel vaker is gebeurd bij nummers van The Kinks. Hoe dan ook: Ray wilde met deze track bewijzen dat hij een nummer kon schrijven, die “in vijf seconden verkoopt”. De songtekst, dat gaat over een jonge vent, die in een club verleidt wordt door een travestiet, was in die tijd nogal controversieel. De BBC weigerde het nummer te draaien. Daarbij ging het verhaal de ronde, dat ‘Lola’ gebaseerd is op reality.

In het boek ‘God Save The Kinks: A Biography’ werd gesuggereerd dat Ray Davies geïnspireerd was geraakt tot het schrijven van ‘Lola’ door een travestiet. Deze vraagt Ray Davies ten dans. Hij wil niet, maar bandmanager Robert Wace gaat er in op de vraag. De travestiet, die ‘loopt als een vrouw, maar praat als een man’, sprong vervolgens in de taxi met Robert. Of hij zag de stoppelbaard niet ziet óf gaf er gewoon niet om.

Behalve de BBC, wilde in Nederland het christelijke NCRV het nummer niet draaien op Hilversum 3. Kon zo’n controversieel nummer dus wel een hit worden? Jazeker: in september 1970 wist ‘Lola’ de eerste plaatste halen in de Veronica Top Veertig. Zo` n tien jaar later wisten The Kinks er nogmaals mee te scoren, Want in 1980 kwam ‘Lola’ opnieuw binnen in de hitlijsten, maar dan in een live versie (opgenomen in 1979 in Providence). Ook ditmaal scoorden The Kinks met ‘Lola’ een nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This