Op 11 februari 1967 komt één van de meest legendarische rocknummers binnen in de Veronica Top Veertig: ‘Hey Joe’. Jimi`s sound kenmerkt zich door zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken. Jimi mixte rock-, soul en blues met een royale psychedelische saus. ‘Hey Joe’ is de eerste single van The Jimi Hendrix Experience. Het nummer brengt hen wereldfaam. ‘Hey Joe’ vertelt over een man die op de vlucht is en naar Mexico wil gaan nadat hij zijn vrouw heeft neergeschoten. Het nummer bereikt in Engeland de top 10, maar struikelt in Veronica Top Veertig net voor de poort van de top 10.  Hij werd bekend door zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken. Zijn stijl kan omschreven worden als een creatieve, psychedelische verwerking van rock-, soul-, en ook wel van blues-invloeden.

‘Hey Joe’ werd op 23 oktober 1966 opgenomen met manager en producer Chas Chandler in de Lane Lea Studios in Londen. Jimi speelt dit nummer met de band voor het eerst op het Monterey Pop Festival in 1967. Het is voor het eerst dat de Experience in Amerika optreedt. Het wordt een onvergetelijk optreden!

De titel ‘Hey Joe’ was geïnspireerd op de naam die Filipijnen hebben voor Amerikanen. Het nummer werd voor het eerst uitgebracht door de garageband The Leaves uit 1965. In 1966 nogmaals en deze versie werd ee succes.  Er bestaan veel covers van ‘Hey Joe’, zoals van The Byrds, Deep Purple, Red Hot Chili Peppers, Mathilde Santing, The Who, Cher, Soft Cell en The Offspring. ‘Hey Joe’ van Jimi Hendrix staat sinds 1999 onafgebroken in de Top 2000 van NPO Radio 2.

 
Translate »
Share This