• Twitter
  • Facebook
Foto: Imperial Records 1964

Het was op 5 juli, maar dan in 1969, dat The Hollies nieuw in de Veronica Top Veertig genoteerd stonden met ‘Blowin’ in the wind’. Het nummer schreef Bob Dylan al in 1962. Hij nam het ook zelf op voor zijn tweede studioalbum ‘The Freewheelin’ uit 1963.  Er worden filosofische vragen gesteld over vrede, oorlog en vrijheid die bijvoorbeeld erg actueel waren in de tijd van de Vietnamoorlog, en die ook latere generaties bleven aanspreken. Het lied is uitgegroeid tot het lijflied van de beweging voor de burgerrechten en de vredesbeweging in de roerige jaren zestig van de twintigste eeuw. Veel artiesten namen het nummer op, zoals Elvis Presley, Bee Gees, Dolly Parton, Stevie Wonder, Bruce Springsteen en Piet Veerman.

‘Blowin’ in the wind’ stond op de LP ‘Hollies sing Dylan’, dat werd opgenomen in de Abbey Road Studios. The Hollies wilden na hun Amerikaanse tournee (1968) zich met een ander repertoire van blijvende aandacht in Amerika verzekeren. De keuze voor een plaat met Dylancovers leek daarvoor geschikt. Maar de meningen waren verdeeld. Met name gitarist en zanger Graham Nash ontwikkelde steeds meer weerzin tegen het project.  Zijn bijdragen bleven beperkt. Graham verliet daarna de groep. Hij was aan het experimenteren met lsd en marihuana en ging daarmee volgens de andere leden een andere kant op. In wezen waren het The Hollies die de andere kant opgingen, ten opzichte van het vorige album Butterfly dat al psychedelische trekjes vertoonde, was het een teruggang naar vroegere ‘simpeler’ klinkende muziek.

Door de breuk met Nash bleef een opname door The Hollies van diens nummer ‘Marrakesh Express’ onvoltooid. Alleen het instrumentale deel werd opgenomen. Nash nam het liedje mee naar zijn nieuwe groep Crosby, Stills & Nash, die er een hit mee zou hebben. Het album ‘Hollies sing Dylan’ werd voltooid met de nieuwe slaggitarist en zanger Terry Sylvester. The Hollies bereikten met ‘Blowin’ in the wind’ de 9e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This