Op 3 december 1966 komt ‘Friday on my mind’ van The Easybeats binnen in de Parool TOP 20. (de voorloper van De Daverende Dertig. Nationale Hitparade en Mega Top 50) Het nummer werd gepend door de bandleden George Young en Harry Vanda.  De eerst genoemde George is de oudere broer van AC/.DC leden Malcolm en Angus Young.  De Australische Easybeats kwam voort uit immigrantenfamilies. Zo kwamen zanger Stevie Wright en drummer Snowy Fleet kwamen uit Engeland, gitarist George Young uit Schotland en uit Nederland kwamen gitarist Harry Vanda (Hans van den Berg) en bassist Dick Diamonde (Dick van der Sluijs).

‘Friday on My Mind’ werd ook de grootste hit van de groep. Niet alleen in Australië, maar ook in Amerika en Europa. De single behaalde zowel de eerste plaats in de Parool TOP 20 als de Veronica Top Veertig. In Nederland deelden The Easybeats hun succes met de Nijmeegse band The Dukes, die het nummer ook hadden uitgebracht.

Andere hits van de Australische groep zijn onder andere ‘Hello, how are you’ (gebruikt in een Peek & Cloppenburg reclame) en ‘The Land Of Make Believe’. In 1967 verliet Fleet de band. Hij werd vervangen door Tony Cahill.

Na het ontbinden van The Easybeats in 1969 werkten Vanda en Young eerst enkele jaren samen als producers. Zo werkten ze in 1974 samen met Easybeats-zanger Stevie Wright bij de productie van diens solo-album Hard Road. Rond 1977 vormden ze de band Flash and the Pan. En die ken je natuurlijk van hun hit single ‘Hey St.Peter’. In 1973 nam David Bowie een cover op van ‘Friday on my mind’ voor zijn album ‘Pin Ups’.

 
Translate »
Share This