Op 8 februari 1969 kwamen The Doors binnen in de Parool Top 20 met ‘Touch me’. Deze hitlijst was de vervanger van de Tijd voor Teenagers Top 10. De presentator was Herman Stok. De lijst werd gepubliceerd door Het Parool, de VARA gids en Hitweek. Het Parool stopte met samenstelling en publicatie op 2 augustus 1969, tien weken na de eerste uitzending van de Hilversum 3 Top 30, waarvan Het Parool vanaf toen de hoogste 20 posities ging afdrukken.  Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het nummer van The Doors ‘Hit me’ als titel zou krijgen. De schrijver van de song, Doors gitarist Robbie Krieger, was voor deze opzwepende track geïnspireerd naar aanleiding van een ruzie met zijn vriendin. Het wordt uiteindelijk veranderd in ‘Touch me’.

Er kleeft ook een klein schandaaltje aan de song. Liet frontman Jim Morrison tijdens een optreden in Miami (1969) bij het spelen van dit nummer nou écht zijn geslachtsdeel zien, of . . . . ??  Morrison: “Laten we zeggen dat ik de grenzen van de werkelijkheid op de proef wilde stellen”.  Diverse radiostations weigeren het nummer daarom te gaan draaien.  ‘Touch me’ was geplukt van het album ‘The Soft parade’.

‘Touch me’ werd een nummer 1-hit in Canada, terwijl het tot de derde plaats kwam in de Amerikaanse Billboard Hot 100. In de Parool Top 20 kwam het nummer niet verder dan een teleurstellende 19e plaats. Wat altijd nog twee plaatsen hoger was dan in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This