Op 13 december 1969 vinden we The Cats nieuw binnen in de Daverende Dertig met ‘Marian’. Deze ballad werd geschreven door Arnold Mühren, de bassist van de Volendamse groep. Een songwriter van formaat, want ook de nummer 1 hits ‘Lea’ en ‘Why’ waren van zijn hand. The Cats hadden intussen van de term ‘palingsound’ een begrip weten te maken in Nederland en ver daarbuiten.  Het nummer ‘Marian’ was afkomstig van de LP ‘Color me gold’. Deze plaat was de allereerste nummer 1 in de in 1970 pas begonnen LP Top 20 van Veronica.

‘Marian’ was eerder uitgeroepen tot Alarmschijf en was de opvolger van ‘Why’, wat was uitgegroeid tot een enorme hit. Dat zou ook gebeuren met ‘Marian’. Ondanks het succes van The Cats bleef het dorp Volendam nuchter onder het succes  van hun muzikale plaatsgenoten.  Zanger Piet Veerman vertelde in die dagen: “Soms horen we een dag na een optreden op straat opmerkingen als ‘Je moet je gitaer maar oppoessen en in de ‘aven gooien’, of ‘Ik weet nog wel een goed tweedehands-gitarenwinkeltje.’ Toch zijn de Volendammers wel trots op ons, denk ik.”  In 1970 winnen The Cats wint de Edison Populair.

De Nederlandse producer John Möring leverde een Duitse versie van het nummer voor The Cats. Van het nummer verschenen er twee covers in Italië, door The Sfinx in de originele versie en door Giano Ton vertaald als Bocca di rosa, in Frankrijk door Frederic François in het Frans, in Noorwegen door Finsen, in Duitsland door Mystic Eyes en in Indonesië door Pulo Samosir als ‘Maria’.   Met ‘Marian’ bereiken The Cats de eerste plaats in de Daverende Dertig.

https://www.youtube.com/watch?v=9vxnFtD34Pg
 
Translate »
Share This