• Twitter
  • Facebook

Credits; Scepter Records

Terug naar 10 juni, maar dan in 1972! Op deze dag kwam ‘Give up your guns’ van The Buoys binnen in de Veronica Top 40. In Amerika werd het een bescheiden hit, zo niet in Nederland. Met dank aan een Veronica DJ, die het nummer op dat station in zijn populaire Top Tien zette: Adje Bouman! Daarna werd het nummer uitgeroepen tot Alarmschijf op het zendschip Radio Veronica en werd het bijna elk heel uur gedraaid. ‘Give up your guns’ stond op hun enige verschenen studio album, ‘The Buoys’.  Het instrumentale tweede gedeelte van ‘Give up your guns’ werd ook veelvuldig gehoord in een commercial voor sportvissen op de Noordzee op Radio Veronica. Het nummer werd geschreven door Rupert Holmes, die later bekend werd met ‘Him’ en ‘Escape (the Pina Colada song)’. De singel behaalde de 5e plaats in Veronica Top 40.

Rupert schreef ook de flipside van de singel: ‘Timothy’. Deze werd in Amerika al in 1970 uitgebracht, maar werd door veel radiostations geboycot, vanwege het aangesneden onderwerp kannibalisme. In Nederland werd dit nummer in 1970 geen hit.

In 1974 werd de lange instrumentale outro van “Give Up Your Guns” gebruikt door nieuwslezer Leo de Later als achtergrondmuziek op Veronica. In mei 1979 gebruikte Radio Caroline het in een commercial ter promotie van de Caroline Music Show. Hierdoor kwam het nummer weer onder de aandacht, waardoor het in Nederland opnieuw als singel werd uitgebracht. Ditmaal bereikte het de a8e plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This