• Twitter
  • Facebook
Credits: United Press International , Wikipedia

Op 16 december, maar dan in 1967, komen The Beatles binnen in de Veroica Top Veertig met ‘Magical mystery tour’. Het nummer staat op naam van Lennon-McCartney, maar Paul McCartney schreef het leeuwendeel ervan. John Lennon heeft bij het nummer geholpen, maar hij kon zich achteraf niet herinneren welk deel van hem was: ‘Paul’s song. Maybe I did part of it, but it was his concept.’  Een week eerder lag de dubbel-EP met dezelfde titel in de platenwinkels. De single was tevens de titelsong van de film.  De plaat kwam uit in een roerige tijd voor de fab four. In de zomer van 1967 was manager Epstein overleden en dat luidde achteraf gezien het begin van het einde in voor The Beatles.

Ze wilden voortaan zelf hun zaken regelen. Vlak voor Kerstmis in hetzelfde jaar brachten ze ‘Magical Mystery Tour’ uit, als een televisiefilm en de bijbehorende plaat, waar de psychedelische klanken van Sgt. Pepper’s een magere nagalm beleefden. Magical Mystery Tour was geïnspireerd door de georganiseerde uitstapjes, die heel populair waren in de tijd dat de leden van de Beatles jong waren. Bij een ‘mystery tour’ wisten de deelnemers van tevoren niet waar de bus hen brengen zou; The Beatles voegden er het element ‘magisch’ aan toe.

De film bleek niet zo’n groot succes als de groep hoopte. De BBC zond de film in zwart-wit uit, een blunder in een tijd waarin alles intussen om kleur draaide.

De plaat telde 6 tracks, met de nummers Magical Mystery Tour, Your Mother Should Know, I Am The Walrus, The Fool On The Hill, Flying en Blue Jay Way. De twee singles, met elk drie tracks, werden verpakt in een luxe hoes waarin een boekwerk zat met foto’s uit de gelijknamige televisiefilm. De single ‘Magical mystery tour’ behaalde de 3e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This