• Twitter
  • Facebook

Credits: Parlophone

Terug naar 23 maart, maar dan in 1968! Op deze dag komen The Beatles binnen in de Veronica Top 40 met ‘Lady Madonna’. Volgens Paul McCartney, vooral hier de schrijver van het nummer (al wordt ook de naam John Lennon aan het nummer mede toegeschreven), is ‘Lady Madonna’ een eerbetoon aan alle vrouwen. Vreemd genoeg verscheen de singel nooit op één van de reguliere Beatles albums, maar wel op verschillende compilatie albums van de Fab Four.

Tijdens het schrijven van het lied probeerde McCartney op de piano een boogiewoogie-blues te schrijven. De pianopartij en dan vooral de intro waren sterk geïnspireerd op de ‘Bad Penny Blues’ van Humphrey Lyttelton. Een andere bron van inspiratie was Fats Domino. Volgens McCartney werd hij door de pianopartij aan Fats Domino herinnerd en daarom probeerde hij ook Domino’s zangstijl te imiteren.  Domino heeft het nummer later zelf trouwens ook gecoverd.

‘Lady Madonna’ werd in twee dagen opgenomen in de Abbey Road Studios in Londen. Haast was geboden, want op 15 februari zouden de vier Beatles naar India vliegen om transcendente meditatie bij de Maharishi Mahesh Yogi te gaan studeren. Omdat ze enkele maanden weg zouden blijven, werd er besloten een singel uit te brengen in maart om de fans tevreden te houden. 

Op de tweede opname dag nam McCartney nog een zang- en pianopartij op en Lennon en Harrison zongen de ‘See how they run’-harmonieën in. The Beatles waren echter nog niet helemaal tevreden met het resultaat en besloten dat er nog een saxofoonpartij opgenomen moest worden. In allerijl werden vier saxofoonspelers (Harry Klein, Ronnie Scott, Bill Jackman en Bill Povery) naar Abbey Road gesommeerd. Omdat er geen saxofoonarrangement geschreven was, speelde McCartney het nummer op piano voor en de muzikanten probeerden enkele riffs uit tot McCartney tevreden was en de opname gereed was. De singel bereikte de tweede plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en The Beatles verkochten alleen in Amerika al meer dan één miljoen singels. Het leverde hen een platina plaat op. In o.a. Engeland en Nederland bereikte ‘Lady Madonna’ de eerste plaats.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This