Op 25 februari 1967 ( jazeker: de verjaardag van George! ),  komen The Beatles binnen in de Parool TOP 20 met een single met een dubbele A-kant: ‘Penny Lane’/’Strawberry Fields Forever’.  Deze hitparade werd voor het eerst op 30 oktober 1965 gepubliceerd in het landelijke dagblad Het Parool. De eerste nummer 1-hit was ‘Yesterday’ van The Beatles. Het VARA-radioprogramma Tijd voor Teenagers zond de hoogste 10 van deze hitlijst uit van 5 februari 1966 tot en met 30 september 1967. De hitlijst was daar de vervanger van de Tijd voor Teenagers Top 10. De presentator was Herman Stok.

Net als ‘Penny Lane’, verwijst ‘Strawberry Fields Forever’ naar een plek in Liverpool waar John Lennon regelmatig kwam. Dat was namelijk in de buurt van een kindertehuis. De opnamen voor ‘Strawberry Fields Forever’ begonnen in november 1966. Het nummer staat bekend als een van de meest complexe van alle Beatles-opnamen. Dat kwam bijvoorbeeld door het gebruik van de mellotron. Lennon was niet tevreden over de eerste versie en daarom werd op 8 december 1966 aan een nieuwe versie begonnen.

‘Penny Lane’ zou zijn ontstaan als reactie op Lennon’s ‘Strawberry Fields Forever’. Volgens geluidstechnicus Geoff Emerick was Paul’s reactie “That’s fucking brilliant”, de eerste keer dat hij ‘Strawberry fields forever’ hoorde. Dit, toen Lennon het voorspeelde/zong, zittend op één van de hoge krukken in studio twee. Een reactie die er, zo bewonderend uitgesproken, niet vaak geweest zal zijn tussen de twee rivalen. Aan ‘Penny Lane’ bevond zich de bushalte waar McCartney op een andere buslijn over moest stappen als hij van zijn eigen huis aan Forthlin Road naar het huis van John Lennon aan Menlove Avenue reisde.

Hoewel het misschien wel de beste Beatles single was die ze hadden opgenomen ( en daarmee niet alleen de mening van producer George Martin) , bleef de track met de dubbele A-kant in Engeland steken op de 2e plaats. Het suikerzoete ‘Release Me’ van Engelbert Humperdinck hield The Beatles in hun thuisland van de toppositie. Gelukkig werd de single beter op waarde geschat in o.a. Amerika, Australië en Nederland, waar het een nummer 1 hit werd.

Weird: zowel “Penny Lane’ als “Strawberry Fields Forever” kwamen niet terecht op het album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, waar The Beatles op dat moment aan werkten. Achteraf was dit volgens George Martin “de grootste vergissing uit zijn leven”.

 
Translate »
Share This