• Twitter
  • Facebook
Credits: Paul Williams, Wikipedia

19 maart 1959 was de geboortedatum van Terry Hall, de frontman van The Specials. Hij zou vandaag 64 jaar worden, maar overleed op 18 december 2022 na een kort ziekbed aan alvleesklierkanker. Terry was niet alleen de zanger van deze Britse skagroep, want hij was eerder ook de zanger van bijvoorbeeld Fun Boy Three en The Colourfield.  Hall begon zijn muzikale loopbaan eind jaren zeventig bij de punkband Squad.  Toen Terry het voor gezien hield bij Squad ging hij verder met een eigen groep, The Coventry Automatics, die later hun naam veranderden in The Specials.

Deze groep legde zich toe op ska. Ze werd ontdekt door BBC Radio 1 DJ John Peel, die onder de indruk raakte van hun single “Gangsters”. Peel gaf het nummer airplay, waarmee de naam van de band gevestigd werd.  Ook de tweede single, “A Message To You, Rudy”, werd een hit.

In 1980 verscheen de opvolger More Specials; van dit tweede, experimentele album, sloeg het nummer “Rat Race” aan. In 1981 hadden The Specials hun grootste hit in Nederland met “Ghost Town”, maar met de ska-rage ging het in dat jaar bergafwaarts. Onderlinge spanningen binnen de band zorgden ervoor dat Hall, Golding en Staple zich afsplitsen, omdat ze zich geremd voelden in hun creativiteit. Na hun vertrek midden 1981 gingen de overige groepsleden van The Specials door als The Special AKA, maar het succes van een jaar eerder werd nooit meer overtroffen.

Samen met Golding en Staple ging Hall verder als Fun Boy Three. Deze groep richtte zich meer op popmuziek en minder op ska, maar met behoud van de sociaal-politieke boodschap. In 1982 had Fun Boy Three twee hits samen met Bananarama, een meidengroep die in opkomst was. Het nummer “It Ain’t What You Do (It’s The Way That You Do It)” prijkte hoog in de Europese hitlijsten. Het ander nummer heette “Really Sayin’ Something”.

Na het uiteenvallen van Fun Boy Three richtte Hall in 1984 The Colourfield op. Na twee LP’s viel Colourfield echter al uit elkaar. In 1992 maakte Terry Hall een album met Dave Stewart van de Eurythmics onder de naam Vegas. Ook werkte hij samen met Gorillaz. Er kwam nog een reünie met The Specials. In 2019 brachten de Specials, aan de vooravond van hun 40-jarig jubileum het album ‘Encore’ uit.

 
Translate »
Share This