• Twitter
  • Facebook
Credits: Paul R Clarke, Wikipedia

Terry Hall, de frontman van The Specials, is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was niet alleen de zanger van deze Britse skagroep, want hij was eerder ook de zanger van bijvoorbeeld Fun Boy Three en The Colourfield.  Hall begon zijn muzikale loopbaan eind jaren zeventig bij de punkband Squad.  Toen Terry het voor gezien hield bij Squad ging hij verder met een eigen groep, The Coventry Automatics, die later hun naam veranderden in The Specials.

Deze groep legde zich toe op ska. Ze werd ontdekt door BBC Radio 1 DJ John Peel, die onder de indruk raakte van hun single “Gangsters”. Peel gaf het nummer airplay, waarmee de naam van de band gevestigd werd.  Ook de tweede single, “A Message To You, Rudy”, werd een hit.

In 1980 verscheen de opvolger More Specials; van dit tweede, experimentele album, sloeg het nummer “Rat Race” aan. In 1981 hadden The Specials hun grootste hit in Nederland met “Ghost Town”, maar met de ska-rage ging het in dat jaar bergafwaarts. Onderlinge spanningen binnen de band zorgden ervoor dat Hall, Golding en Staple zich afsplitsen, omdat ze zich geremd voelden in hun creativiteit. Na hun vertrek midden 1981 gingen de overige groepsleden van The Specials door als The Special AKA, maar het succes van een jaar eerder werd nooit meer overtroffen.

Samen met Golding en Staple ging Hall verder als Fun Boy Three. Deze groep richtte zich meer op popmuziek en minder op ska, maar met behoud van de sociaal-politieke boodschap. In 1982 had Fun Boy Three twee hits samen met Bananarama, een meidengroep die in opkomst was. Het nummer “It Ain’t What You Do (It’s The Way That You Do It)” prijkte hoog in de Europese hitlijsten. Het ander nummer heette “Really Sayin’ Something”.

Terry Hall overleed na een kort ziekbed. “Met veel verdriet melden we het overlijden van Terry, onze mooie vriend en broer, en een van de briljantste zangers en tekstschrijvers van dit land”, schrijft de band op Twitter. De bandleden omschrijven Hall verder als “een geweldige man en vader” en “een hele oprechte ziel”. Op 28 juni van dit jaar trad Terry nog met The Specials op in het Amsterdamse Paradiso.

 
Translate »
Share This