Op 29 december 1984 komt Tears for Fears nieuw binnen in de Nationale Hitparade met ‘Shout’. Het nummer werd geschreven door Roland Orzabal en Ian Stanley (keyboard) op een kleine synthesizer met drumcomputer bij Orzabal thuis. Het was de tweede single van hun plaat ‘Songs from the Big Chair’. Velen dachten, dat de tekst te maken had met één of andere vorm van expressietherapie.  Orzabal zat op 17-jarige leeftijd psychisch in de knoop en ontdekte de Amerikaanse psycholoog Arthur Janov.  Zijn ervaringen uit die tijd én de invloed van  Janov`s boek “The prisoners of pain” werden beschreven in ‘The hurting’, het eerste album van Tears for Fears.

De band werd opgericht in 1981. Oorspronkelijk begon Tears for Fears als newwave- en newromantic-groep. Graduate was de band waar Roland Orzabal en Curt Smith in zaten alvorens Tears for Fears op te richten. Graduate bracht één officieel album uit: Acting My Age (1980).  Roland werd geïnspireerd door de term ‘tears for fears’ dat hij las in Janov`s boek (“Veel huilen is goed om je angsten weg te werken”) en zo ontstond dan ook de groepsnaam. Dat album ‘The Hurting’ leverde al de meesterwerkjes ‘Mad world’ en ‘Change’ op.

De B-kant van de single ‘Shout’ was trouwens het nummer ‘Big chair’, geïnspireerd op de stoel van een psychiater. Deze track stond trouwens niet op het album. Wel de nummers ‘Everybody Wants to Rule the World’ en ‘Head Over Heels’, die ook op single uitkwamen.  Wat betreft die expressietherapie, die te maken zou hebben met ‘Shout’, daar klopte niks van, aldus Orzabal. Hij gaf aan dat ‘Shout’ een vorm van politiek protest tegen de Koude Oorlog was.  Hoe dan ook: het werd een grote hit en bereikte in 1985 de 1e plaats van de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This